Duurzaam ondernemer Sander ten Kate wil de aarde herbebossen via zijn nieuwste onderneming in duurzaam beddengoed, Schering & Inslag.

Bioloog Sander ten Kate begon zijn carrière met een onderneming om biodiesel uit algen te produceren. In 2017 was hij nog een van de Duurzame Jonge 2017 met smart grid software leverancier Senfal, dat energievraag en -aanbod balanceert van grootgebruikers van zon en windenergie. Het succes werd omarmd door Vattenfall en dat gaf bioloog ten Kate de ruimte om energie te steken in een lang gekoesterde wens: woestijn transformeren in bos. En dat doet de technisch aangelegde ondernemer met Schering & Inslag, een retailbedrijf in duurzaam beddengoed.

De textielindustrie is namelijk een van de meest water verkwistende industrieën ter wereld. Zo is de uitdroging van het Aralmeer het gevolg van de intensieve katoenteelt. Dat kan anders volgens Ten Kate: “Biologisch katoen is, als je de schaalvoordelen buiten beschouwing laat, een duurzaam en betaalbaar alternatief. Ook kunnen we de druk op de aarde verminderen door de textielberg die door fast fashion ontstaat te recyclen. Daarom is behoedzaam gebruik van grondstoffen het principe in onze productieketen.”

Nu streeft Ten Kate met slaaptextiel start-up Schering & Inslag naar een textielindustrie zoals die zou moeten: lief voor de aarde, zacht voor consumenten en zorgzaam voor de mensen die het maken.

Biologisch en tijdloos goed

Het beddengoed van Schering & Inslag worden in Portugal gemaakt van 100% biologisch en slaafvrij katoen uit India. Overtuigd van de kwaliteit van het beddengoed biedt de start-up tijdloze garantie aan. Schade door slijtage kun je door het atelier laten repareren. Daarnaast staat de ontwikkeling van producten van gerecycled katoen en denim gepland. Zo zet ten Kate tevens in op een circulaire onderneming, waarin er minder productie en uitputting van de aarde nodig is. En dat geeft ruimte aan dat felbegeerde bos.