Als onderdeel van een nieuwe poging om het gebruik van gerecycled oceaanplastic te bevorderen, hebben SABIC, een wereldleider in de chemische industrie, en Microsoft Corporation samengewerkt om het eerste elektronische consumentenproduct van Microsoft te creëren – de Microsoft Ocean Plastic Mouse – met een buitenschaal met daarin 20 % gerecycled oceaanplastic.

Oceaanplastic wordt gedefinieerd als plastic dat door een derde partij is gecertificeerd als teruggewonnen uit oceaan of oceaanvoedende waterwegen of waar het vanaf deze locaties aanspoelde. Oceaanplastic verschilt van oceaangebonden plastic doordat oceaangebonden plastic wordt teruggewonnen uit oceaanvoedende waterwegen, kusten en in het binnenland binnen een straal van 50 kilometer van de oceaan. De twee gerecyclede producten spelen een complementaire rol bij het helpen aanpakken van het probleem van plastic afval in de oceaan.

Microsoft begon dit project met als doel het creëren van een plastic hars gemaakt van ten minste 10% gerecycled plastic uit de oceaan als onderdeel van haar streven om in 2030 geen afval te produceren. materiaal en om een ​​hars te formuleren die voldeed aan de veeleisende kwaliteitsnormen van Microsoft. Het ontwerpteam van Microsoft werkte samen met technologen van SABIC om feedback te geven over prototypes gemaakt met de nieuwe hars. Deze inspanning resulteerde in verschillende herformuleringsrondes voordat we tot een definitieve versie kwamen die het oorspronkelijke doel van 10% van Microsoft overtrof. Het eindproduct bevat 20% gerecycled oceaanplastic per gewicht in de externe behuizing of ‘schaal’.

De samenwerking tussen SABIC en Microsoft voorziet dat SABIC een nieuwe XENOY™-hars voor Microsoft-productgebruik zal leveren die voor 20% uit oceaanplastic bestaat, als onderdeel van SABIC’s TRUCIRCLE™-portfolio en -diensten. Deze nieuwe XENOY-hars met gerecycled oceaanplastic kan helpen om plastic afval in de oceaan te verminderen. Bijvoorbeeld, gebaseerd op een harskwaliteit bestaande uit 20% gerecycled materiaal, voor elke 1kT product dat gerecycled oceaanplastic XENOY™ PC/PET-verbinding bevat, een equivalent van 24 miljoen 0,5 liter PET[1] [2] water voor eenmalig gebruik flessen [3] worden verwijderd uit de oceaan, oceaanvoedende waterwegen of aan de oceaan grenzende kusten.

Dit project heeft ook een blauwdruk opgeleverd om aan de bredere industriesector aan te tonen dat recycling en hergebruik van waardevolle plastic harsen die zijn teruggewonnen uit de oceaan, oceaanvoedende waterwegen of waar ze vanaf deze locaties aangespoeld zijn, haalbaar is wanneer waardeketenpartners gebruiken hun kennis en expertise en werken samen.

Abdullah Al-Otaibi, ETP & Market Solution General Manager bij SABIC zei over deze aanzienlijke vooruitgang in het recyclen van plastic: “SABIC stond voor een unieke uitdaging bij het overwinnen van de degradatie van oceaanplastic om deze innovatieve oplossing te creëren – vanwege blootstelling aan zonlicht en water , verliest het plastic veel van zijn oorspronkelijke eigenschappen. Onze samenwerking met Microsoft vertegenwoordigt een opwindende ontwikkeling in het recyclen en hergebruiken van oceaanplastic om hoogwaardige elektronische consumentenproducten te creëren die voldoen aan de hoge prestatieverwachtingen van Microsoft, terwijl ze ook een rol spelen bij het opruimen van de oceanen van de wereld.”

Frank Kuijpers, General Manager Corporate Sustainability bij SABIC voegt toe: “Deze toevoeging aan ons TRUCIRCLE-portfolio is opnieuw een demonstratie van de samenwerking van SABIC met de waardeketen om nieuwe waarde te creëren uit gebruikte kunststoffen. Door duurzamere materialen te creëren en nieuwe samenwerkingen aan te gaan, geven we een voorbeeld voor de industrie in hoe we moeilijk te recyclen materialen zoals oceaanplastic kunnen transformeren tot innovatieve producten die kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van onze klanten.”

“Als onderdeel van onze inzet voor het verminderen van afval, wilden we de levensvatbaarheid van gerecycled oceaanplastic als materiaal voor gebruik in consumentenelektronica bewijzen. De Microsoft Ocean Plastic Mouse, met een buitenschaal gemaakt van 20% gerecycled oceaanplastic, is het eerste consumentenelektronicaproduct dat is gemaakt met deze XENOY-hars. We zijn trots op de samenwerking met SABIC die deze nieuwe hars heeft gemaakt van een uitdagend materiaal dat anders als afval in de oceaan zou blijven. We hopen dat deze eerste stap op het gebied van gerecycled oceaanplastic zal aanzetten tot verdere actie in onze branche en zijn verheugd dat klanten het product kunnen ervaren”, aldus Donna Warton, VP Supply Chain and Sustainability bij Microsoft.

De samenwerking bouwt voort op de aankondiging van SABIC in april van dit jaar dat het een koploper in de industrie was geworden voor de ontwikkeling van oceaangebonden plastics. Deze oceaan- en oceaangebonden materialen maken deel uit van SABIC’s TRUCIRCLE-portfolio en diensten, die de circulaire innovaties van het bedrijf onder de aandacht brengen en kunnen helpen om onze klanten toegang te geven tot duurzamere materialen. Hiermee wil SABIC haar klanten helpen de eindconsument meer vertrouwen te geven bij het kopen van producten in de wetenschap dat het materiaal is gerecycled en geproduceerd op een manier die onze planeet kan helpen beschermen.

Het TRUCIRCLE-portfolio van SABIC omvat een reeks producten en diensten, waaronder ontwerp voor recycleerbaarheid, mechanisch gerecyclede producten, gecertificeerde circulaire producten uit de recycling van gebruikte plastic grondstoffen, gecertificeerde hernieuwbare producten uit biogebaseerde grondstoffen en gesloten-kringloopinitiatieven om plastic terug te recyclen tot hoge kwaliteit toepassingen en helpen voorkomen dat waardevolle gebruikte kunststoffen afval worden.