De Marine Stewardship Council (MSC) heeft vandaag haar nieuwe wereldwijde standaard voor de duurzame certificering van wildvangstvisserijen gelanceerd. De publicatie van de MSC Visserijstandaard versie 3.0 volgt op de meest uitgebreide herziening van de mariene wetenschap en beste praktijken op visserijgebied die de organisatie ooit heeft uitgevoerd.
Rupert Howes, CEO van MSC, wijst op de toenemende druk op visserijen, mariene ecosystemen en voedselsystemen door overbevissing, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Daarnaast prijst hij de inzet, betrokkenheid en het inzicht die de sector, visserijbeheerders, natuurbeschermers en wetenschappers hebben getoond in hun bijdragen aan de nieuwe standaard. De nieuwe eisen zullen de vooruitgang in duurzame visserij stimuleren en helpen de dringende noodzaak om onze oceanen te behouden en tegelijkertijd de groeiende wereldbevolking te voeden, aan te pakken.
De lancering van de nieuwe standaard betekent dat visserijen die vis-, schaal- en schelpdierproducten vangen die met het blauwe MSC-ecolabel worden verkocht, toonaangevend blijven op het gebied van duurzame visserij en verder gaan met de bescherming van mariene fauna, visbestanden en ecosystemen. De nieuwe standaard is ook aangepast om ervoor te zorgen dat de taal duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is en om de complexiteit te verminderen.
De norm omvat een nieuwe definitie van een betere bescherming voor bedreigde en beschermde soorten. De norm introduceert een nieuw beleid om het vertrouwen te vergroten dat het ontvinnen van haaien niet plaatsvindt in gecertificeerde visserijen en legt een grotere verantwoordelijkheid bij gecertificeerde visserijen om de impact van verloren vistuig, bekend als ghost gear, te voorkomen en te verminderen. Ook worden strengere eisen gesteld aan een doeltreffende controle en bewaking van visserijactiviteiten, met name op volle zee, en aan internationale overeenkomsten over oogststrategieën om gedeelde visbestanden te beschermen.
De nieuwe standaard is het resultaat van meer dan vier jaar onderzoek, openbare raadplegingen en testen, waarbij MSC meer dan 600 inzendingen heeft beoordeeld van belanghebbenden met expertise op het gebied van visserij, oceaanbehoud, certificering en vis-, schaal- en schelpdierproducten.
Rupert Howes, CEO van MSC: “De lancering van de nieuwe standaard komt op een moment dat de kritieke en dringende noodzaak om een einde te maken aan de overbevissing en tegelijkertijd een groeiende wereldbevolking te voeden nog nooit zo groot is geweest. Duurzame visserij is een wereldwijde onderneming waarin de visserijsector, regeringen, wetenschappers, natuurbeschermers, detailhandelaren, merken en consumenten allemaal een rol moeten spelen. Wij zijn vereerd door de mate van betrokkenheid en inzicht die deze soms ongelijksoortige groepen hebben getoond in hun bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe MSC Visserijstandaard. Dit hoge niveau van betrokkenheid van belanghebbenden toont het collectieve gevoel van urgentie om onze oceaan te beschermen en vis-, schaal- en schelpdierproducten voor de toekomst veilig te stellen, en de erkenning van de rol die MSC kan spelen bij het versnellen van deze transformatie door de betrokkenheid van onze partners. De nieuwe MSC-visserijstandaard biedt een wereldwijd ijkpunt om echte en blijvende verandering in de manier waarop onze oceanen worden bevist te stimuleren. Dat kan door vol vertrouwen visserijen te erkennen en te stimuleren die wereldleiders zijn op het gebied van duurzaamheid.”
Momenteel zijn meer dan 530 visserijen, die 15% van de wereldwijde wilde zeevangst vertegenwoordigen, gecertificeerd volgens de MSC-visserijstandaard. Nu echter meer dan een derde van de mondiale visbestanden wordt overbevist, wat resulteert in het verlies van 88,9 miljard dollar per jaar aan voordelen voor de oceanen, en ongeveer 20% van de mariene soorten met uitsterven wordt bedreigd, moet er meer worden gedaan om de visbestanden en de biodiversiteit van de oceanen te beschermen, samen met de mensen en economieën die ervan afhankelijk zijn.
Als antwoord op deze uitdaging heeft MSC toegezegd de verwezenlijking van de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen te ondersteunen met de ambitie om in 2030 één derde van de wereldwijde vangst van wilde vis, schaal- en schelpdieren bij haar programma te betrekken. De publicatie van de MSC Visserijstandaard versie 3.0 legt de basis voor deze inspanningen.