De kledingindustrie is het lelijke eendje op het gebied van verduurzaming van sectoren. Aan de ene kant is de vervuiling enorm. Zo is de industrie verantwoordelijk voor 10% van de jaarlijkse CO2 uitstoot, 25% van het pesticidengebruik en 30% van de wereldwijde watervervuiling. Aan de andere kant komt structurele verbetering maar moeilijk van de grond, ondanks de vele initiatieven die worden gestart. Het probleem is simpelweg te versnipperd en de belangen zijn op wereldwijde schaal niet coherent genoeg.

Lelijke eendje

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Op kleinere schaal zijn er wel degelijk spannende innovaties op het gebied van duurzame kleding. Vooral de kleinere kledingmerken kunnen zich hiermee onderscheiden, omdat ze meer vrijheid hebben om te innoveren. Zo heeft het Nederlandse kledingmerk SKOT met haar nieuwe serie overhemden weer een aantal duurzame verbeteringen toegepast.

Duurzame materialen

Duurzaamheid in kleding gaat om drie dingen: het gebruik van de juiste materialen, een ethische productie en het hergebruik van kleding. SKOT probeert op alle gebieden zo duurzaam als mogelijk te opereren. Vooral bij de materialen zijn er stappen voorwaarts gemaakt. Zo is er voor het eerst gebruik gemaakt van gerecycled garen, wat een unicum is op de Nederlandse kledingmarkt. Dit verkleint de afhankelijkheid van plastic, en dus van olie. Ook voor de knopen gebruikt SKOT alternatieven voor de reguliere plastic variant. Nieuw is de toepassing van Corozo, ook wel het plantaardige ivoor genoemd. Dit is afkomstig van de Tagua plant, welke in grote hoeveelheden voorkomt in Latijns Amerika. Hiermee worden twee duurzame innovaties toegepast, terwijl de hoge kwaliteit van het product wel behouden blijft. Want de meest duurzame optie blijft om kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Toekomstmuziek

De heilige graal van duurzame kleding is het volledig circulair maken van de productieketen. Dit betekent dat producten volledig worden hergebruikt, en dat nieuwe producten worden gemaakt uit 100% gerecycled materiaal. Zover is de markt helaas nog niet. Maar SKOT is bezig met het ontwikkelen van een stof van hoge kwaliteit, welke bestaat uit 100% gerecycled materiaal. Dit is nu al mogelijk voor dikkere stoffen, zoals handdoeken of jassen, maar dit is nog ver weg voor fijne stoffen zoals bedlinnen of overhemden. Er worden momenteel fabrieken gebouwd die volledig zijn ingericht op het leveren van gerecyclede stoffen, dit zal op termijn ook een belangrijke verlaging van de kostprijs tot gevolg hebben. SKOT wil voorop blijven lopen in deze ontwikkelingen, en hiermee haar bijdrage leveren aan het structureel verduurzamen van de kledingindustrie.

Ruben van Veen, Founder & CEO SKOT Fashion