Roompot Vakanties gastheer eerste World Cleanup Day

Vakantiepark Kijkduin wordt op 15 september voor één dag omgetoverd tot het Nederlandse hoofdkwartier van de eerste World Cleanup Day. Het Roompot-park wordt het zenuwcentrum van waaruit de organisatie live verslag doet. De dag heeft als doel wereldwijd zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen én waardevolle data te verzamelen.

In Nederland komen bij World Cleanup Day naast Roompot Vakantieparken onder meer Coca Cola, ABN Amro en Greenchoice in actie. “Roompot heeft die dag met alle parkgasten, vrienden en familie al een potentieel van 40.000 zwerfafval-opruimers. We hopen op een mooie opkomst”, aldus manager operations Jacqueline Baaijens.

Waardevolle data

Deelnemers gaan op de mooiste plekken rond de parken zwerfafval opruimen. In een speciale app slaan zij vervolgens een foto en het soort afval dat zij aantreffen op. De app wordt door alle deelnemers wereldwijd gebruikt.

Vanuit Roompot Kijkduin wordt door de organisatie van World Cleanup Day live verslag gedaan van de binnenkomende data. Waar wordt het meeste afval aangetroffen? Welke actie loopt het hardst? “Al die informatie kan in de toekomst worden gebruikt voor nieuwe initiatieven die helpen voorkomen dat Nederland opnieuw vervuild raakt”, licht Baaijens toe.

Sportief tintje

Alle bezoekers die willen meedoen ontvangen een goodiebag met benodigdheden. Onderweg staan containers waarin het verzamelde afval kan worden gedropt. Roompot draagt zorg voor een verantwoorde afvoer. “We verwachten Nederland vrij te maken van duizenden stuks zwerfafval”, aldus Baaijens.

Roompot geeft als sponsor van het gelijknamige wielerteam een sportief tintje aan de dag. “Teammanager Michael Zijlaard draagt zijn steentje bij op locatie Kijkduin. Daarnaast stellen we op al onze locaties gratis fietsen ter beschikking aan alle parkbezoekers die op 15 september bij willen dragen aan een schonere wereld”, vertelt Baaijens. Onder de deelnemers van Roompot wordt als extra stimulans een Roompot E-bike verloot.

Roompot Cleanup Year

“Deze wereldwijde dag is natuurlijk geweldig om het onderwerp massaal op de kaart te zetten, maar we willen het niet tot één dag beperken. Komend jaar dopen wij om tot ‘Roompot Cleanup Year’, waarin wij ons vanuit collegiale initiatieven hard maken voor een schonere en duurzamere organisatie.”

Het is de eerste keer dat Cleanup Day wereldwijd wordt georganiseerd. In totaal gaan in 150 landen miljoenen vrijwilligers de strijd aan tegen zwerfafval. World Cleanup Day start om 10 uur ’s ochtends in Nieuw-Zeeland en eindigt 36 uur later in Hawaï.

Share Button