PostNL heeft in totaal 25.208 zonnepanelen liggen op 24 pakkettensorteercentra. Daarmee is vorig jaar een recordhoeveelheid energie opgewekt. De sorteercentra hebben in 2020 gemiddeld 49 procent van de energie die ze verbruiken, zelf opgewekt. Dat is bijna 10 procent meer dan het jaar daarvoor.

7,1 miljoen kilowattuur opgewekt

De gebouwen van PostNL worden steeds groener. De zeven nieuwste pakkettensorteercentra hebben bijvoorbeeld een zogenoemde BREEAM ‘Outstanding’ certificaat. Dat is een keurmerk voor de meest duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. PostNL heeft sorteercentra die gasloos zijn en gebruikmaken van installaties die warmte terugwinnen. En op 24 PostNL-sorteercentra liggen in totaal maar liefst 25.208 zonnepanelen. Die panelen hebben het afgelopen jaar heel goed gepresteerd. “Alle zonnepanelen hebben het hele jaar energie opgewekt”, vertelt Nikaj van Hermon, manager Services. “Om precies te zijn in totaal ruim 7,1 miljoen kilowattuur.”

Depot Goes meest duurzaam

Nikaj legt uit wat de redenen zijn dat de gebouwen steeds energiezuiniger worden: “Onze nieuwste panden zijn nog duurzamer en verbruiken daardoor minder energie. Maar we blijven daarnaast investeren in alle sorteercentra. Zo hebben we nu overal led-verlichting in de bedrijfshal geïnstalleerd. Op de nieuwe gebouwen leggen we ook steeds nieuwere panelen neer die meer energie per paneel opwekken. En, niet onbelangrijk, vorig jaar was het heel zonnig in vooral april en mei. Dat zorgde ook voor een piek.” Gemiddeld is er 49 procent aan energie lokaal opgewekt. Daar zitten een paar flinke uitschieters bij. De top 3 bestaat uit: sorteercentrum Goes (60 procent van de verbruikte energie zelf opgewekt), Sassenheim (59 procent) en een gedeelde derde plaats voor de sorteercentra in Born en Halfweg (58 procent).

Zonnepanelen op brievensorteercentra

Ook in 2021 blijft PostNL ‘groene’ stappen zetten. Door de eerste zonnepanelen te installeren op de brievensorteercentra. Ook lopen er gesprekken met verhuurders waar grote bedrijfshallen van gehuurd worden, over het plaatsen van zonnepanelen op die locaties.