De start-up PowerD kreeg recentelijk de Automotive Innovation Award uitgereikt door Jan-Peter Balkenende voor hun bijdrage aan de innovatie in de automotive industrie. Het jonge bedrijf levert slimme laadpalen – aan voornamelijk bedrijven met grote wagenparken – die middels algoritmes zorgen dat de auto wordt geladen met groene energie wanneer deze het goedkoopst beschikbaar is. Dat zorgt voor verduurzaming en vermindert tevens de druk op het elektriciteitsnetwerk. Dit is een belangrijke voorwaarde om de groei naar 2 miljoen elektrische auto’s in Nederland rijden per 2030 mogelijk te maken.

Grote wagenparken

PowerD richt zich anders dan de concurrentie expliciet op bedrijven met een groot eigen wagenpark. Medeoprichter Pieter Willems: “Onze achterliggende missie is om werkgevers en werknemers in staat te stellen veel meer het heft in eigen hand te nemen en zélf aan een duurzaam energie-ecosysteem te bouwen. Daarin heeft elektrische leaseauto een actieve rol bij het opslaan en distribueren van duurzame energie die door medewerkers en bedrijf zelf is opgewekt.“

Verstopt stroomnetwerk

Het Nederlandse stroomnetwerk raakt verstopt en op veel plekken kunnen bedrijven zich wel aansluiten op het stroomnetwerk maar komt er geen elektriciteit uit het stopcontact. Dit probleem zal alleen maar groter worden met de bouw van 1 miljoen huizen, de verdere digitalisering, en de versnelde transitie van gas naar elektrisch. De economische groei zet door en naast elektrische auto´s rijden er steeds meer elektrische bussen en vrachtwagens In het Klimaatakkoord heeft Nederland de ambitie geuit om in 2030 zo´n 2 miljoen elektrische auto’s in Nederland te hebben rijden. Dat maakt de belasting van het net dus nog groter.

“Een elektrische auto verbruikt ongeveer evenveel stroom als een gemiddeld huishouden. Slimme technologieën zijn nodig om met piekuren om te gaan en grote investeringen in het elektriciteitsnet te voorkomen.” Aldus Oscar Westerhof, medeoprichter PowerD.

Foto: Oscar Westerhof en Jan Peter Balkenende tijdens de uitreiking van de Automotive Award