Stef Witteveen, managing director van Randstad in de VS, zegt wel wat ‘verbaasd’ te zijn dat het gesprek deze wending nam. Hij had er niet op gerekend. ‘Wij hebben als Randstad niet zo veel te maken met het milieu, behalve dat we papier produceren’, zegt hij.

‘Ja, het onderwerp ligt wat verder weg van de dagelijkse sfeer van geld verdienen’, zegt voorzitter Jan-Michel Hessels van de ‘board of directors’ van NYSE Euronext. Maar voegt de CDA’er eraan toe: ‘Het ligt ook op de weg van de eerste minister van een land om niet te praten over waar meer geld verdiend kan worden of waar de marges omhooggaan, maar juist over dingen die aan de grens liggen van overheid en bedrijfsleven.’

Balkenende vindt het gekozen gespreksonderwerp juist voor de hand liggen. Het is ook een thema dat hem aan het hart gaat. ‘Laat ik het omdraaien: waarom zou ik niet spreken over duurzaamheid?’

Eerder deze week heeft hij het thema ook veelvuldig te berde gebracht op een bijeenkomst van de Verenigde Naties en tijdens het door ex-president Bill Clinton georganiseerde congres.

Donderdag stond het bezoek aan Wall Street op het programma, met een groots opgezet media-event. Eerst voor de camera’s het gastenboek tekenen: ‘Dank u zeer voor uw gastvrijheid. Het is fantastisch om de NYSE te bezoeken’, schrijft de premier. Om vervolgens, precies om vijftien seconden voor half tien ’s ochtends, op de bekende knop te drukken en de beurshandel in te luiden.

Eerder deze week hebben de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice en de Turkse premier Erdogan de beurs geopend. Het verrichten van de opening moet volgens de fusiebeurs worden gezien als een eer, zeker nu er zoveel hoogwaardigheidsbekleders in New York zijn vanwege de Algemene ledenvergadering van de Verenigde Naties.

Nederland heeft als enige land deze week een persconferentie belegd bij de beursopening. Daarin benadrukt Balkenende er trots op te zijn dat zestien Nederlandse ondernemingen genoteerd staan aan NYSE Euronext. ‘Zij zijn goed voor een marktkapitalisatie van $ 500 mrd.’ De opening was rechtstreeks te volgen op de internetpagina van de NYSE. Per abuis werd Balkenende aangekondigd als de premier van het kabinet-Balkenende 3, in plaats van Balkenende 4.