Vanaf vandaag, vrijdag 1 maart, kunnen groene start-ups van over de hele wereld zich weer aanmelden voor de Postcode Lotteries Green Challenge. De competitie is uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijkse duurzaamheidswedstrijden ter wereld. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar voor de vijf beste inzendingen, waarvan 500.000 euro voor de winnaar. Met deze internationale wedstrijd helpt de Nationale Postcode Loterij start-ups van over de hele wereld hun innovaties voor een duurzamere wereld op de markt te brengen. Aanmelden kan tot 1 mei 2019 via www.greenchallenge.info.

Dit jaar organiseert de Postcode Loterij de wedstrijd voor de 13e keer, vanuit haar missie bij te dragen aan een groene wereld.

Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen bij de Postcode Loterij: “We hopen dat de inzendingen van dit jaar laten zien met welke uitdagingen de wereld te maken heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van plasticvervuiling, duurzame energie, voedselverspilling en verstedelijking. Het is inspirerend om te zien hoe ondernemers denken in oplossingen in plaats van in problemen. Zij werken aan oplossingen die onze planeet het liefst vandaag nog nodig heeft.”

Over de competitie

Groene ondernemers kunnen hun businessplan tot en met 1 mei insturen. Eind juni maakt de pre-jury de 25 genomineerden bekend. Begin september wordt duidelijk welke vijf inzendingen doorgaan naar de finale op 3 oktober 2019. Daar pitchen de start-ups voor een internationale jury. Tijdens de finale bepaalt de jury wie de hoofdprijs van 500.000 euro wint en welke start-up als runner-up 200.000 euro mee naar huis neemt. De drie overige finalisten winnen ieder 100.000 euro. Naast de geldprijs krijgen alle finalisten ruim een half jaar coaching van experts om hun zakelijke kansen te optimaliseren.

Vorig jaar won de Nederlandse start-up The Great Bubble Barrier, zij hebben een luchtbellenscherm ontwikkeld dat in rivieren en kanalen geplaatst kan worden in de strijd tegen de plasticsoep.