Polestar, het elektrische performance automerk, loopt voorop in het realiseren van transparantie in de auto-industrie om zo de verschuiving naar een klimaatneutrale toekomst te versnellen. Transparantie is een belangrijke pijler van de ambitieuze duurzaamheidsstrategie van het Zweedse merk. Traceerbaarheid creëren om verantwoorde inkoop van grondstoffen en onderdelen te bevorderen is een prioriteit. De focus ligt daarbij in eerste instantie op de mineralen en materialen die worden gebruikt om accu’s te produceren. Polestar gaat daarom een strategisch partnership aan met Circulor.

Circulor ondersteunt bedrijven bij het realiseren van duurzamere toeleveringsketens en werkt met blockchaintechnologie om materialen te traceren. Een blockchain is een digitaal grootboek met daarin een lijst gegevens die via cryptografie aan elkaar zijn gekoppeld. Hierbij wordt een ‘digitale tweeling’ gemaakt voor de grondstof die wordt getraceerd en het materiaal wordt vervolgens door de gehele toeleveringsketen gevolgd. Daardoor worden de verschillende industriële processen en bewerkingen van het materiaal geregistreerd.

Dit betekent dat de bron van de grondstoffen, en de methoden waarmee ze worden gewonnen, verwerkt en vervoerd, beter kunnen worden gereguleerd. Hiermee kan zeker worden gesteld dat de materialen die bij de productie van batterijen worden gebruikt, daadwerkelijk afkomstig zijn van de bedoelde mijnen of recyclingfaciliteiten. De blockchain-technologie wordt al toegepast bij de productie van de Polestar 2 voor de traceerbaarheid van het gebruikte kobalt in de accu’s.

“Ethiek en zorg dragen voor het milieu zijn essentieel voor Polestar. Dit ongekende niveau van traceerbaarheid betekent dat Polestar duurzame en ethische praktijken in zijn toeleveringsketen kan bevorderen en de consument meer transparantie kan bieden”, zegt Polestar CEO Thomas Ingenlath.

“We zijn verheugd over ons strategisch partnership met Polestar en een sleutelrol te kunnen spelen bij het mogelijk maken van transparantie in de toeleveringsketen voor Polestar, de leveranciers en klanten. Ons platform, dat CO2e dynamisch kan volgen en toewijzen aan de hele toeleveringsketen, gaat Polestar helpen bij het halen van het ambitieuze doel om tegen 2030 een klimaat neutrale auto te creëren”, zegt Douglas Johnson-Poensgen, CEO van Circulor.

Met het nieuwe partnerschap hebben Polestar en Circulor een progressieve scope en ambitie bepaald om een ​​grote reeks grondstoffen te volgen, met name gericht op materialen die risico’s op het gebied van milieu en/of mensenrechten met zich kunnen meebrengen. Consumenten kunnen het proces volgen via de Product Sustainability Declaration van Polestar, dat inzicht geeft in de koolstofvoetafdruk en het getraceerde risicomateriaal. De informatie is te bekijken op polestar.com en in de Polestar Spaces. Dit unieke initiatief op het vlak van transparantie dient als voorbeeld voor de industrie.

Een ander belangrijk onderdeel van het partnership is het volgen van CO2e binnen de toeleveringsketen. De oplossing van Circulor voor het volgen van broeikasgassen maakt een nauwkeurigere CO2e-voetafdruk mogelijk dan wanneer er wordt gewerkt met generieke emissiegegevens uit databases. Door het volgen van CO2e kan Polestar niet alleen per productiefaciliteit de emissies analyseren die zijn gecreëerd tijdens het productieproces, maar ook de emissies die zijn ontstaan in de rest van de toeleveringsketen.

Polestar heeft als missie de verschuiving naar duurzame mobiliteit te bevorderen. Transparantie binnen de toeleveringsketen is een grote stap tijdens de reis.