Duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize presenteert een nieuwe serie podcasts: ‘Sustainability Spelled Out!’ Een serie van 6 podcasts, waarin Sustainalize met u in de praktische aspecten duikt van verschillende duurzaamheidsonderwerpen en ervaringen, ideeën, dilemma’s en valkuilen deelt met interessante en inspirerende gasten. U krijgt hiermee inzicht in het ‘wat’, ‘hoe’ en ‘waarom’ van duurzaam ondernemen!

In deze derde aflevering een gesprek met Galya Tsonkova, Group Sustainability Policy and Reporting Manager van Coca-Cola Hellenic Bottling Company over de ins en outs van Sustainability Benchmarks & Ratings  (engelstalig).

Voor degenen onder ons die zich al enige tijd met duurzaamheid bezighouden, is het interessant om te zien dat ESG-gegevens nu door een breed scala aan stakeholders wordt gebruikt in het aantal benchmarks en beoordelingen, die zijn ontwikkeld om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven systematisch te evalueren en te vergelijken. Een bedrijf dat in een aantal daarvan consequent goed heeft gepresteerd is de Coca-Cola Helenic Bottling Company, die door de DJSI in 2019 voor de zesde keer in zeven jaar werd erkend als Europa’s meest duurzame drankenproducent. Het bedrijf heeft in de afgelopen vier jaar een CDP A score voor Climate behouden, AAA bij MSCI ESG voor het vijfde achtereenvolgende jaar en de hoogste score in de drankenindustrie bij de FTSE100 ESG.

Over Galya Tsonkova

Galya heeft de afgelopen zeven jaar gewerkt aan het bereiken van de duurzaamheidsagenda van Coca-Cola Hellenic Bottling Company, één van ’s werelds grootste bottelaars van de merken van The Coca-Cola Company. Haar verantwoordelijkheden omvatten duurzaamheidsbeleid en -rapportage, inclusief een geïntegreerd jaarverslag, ESG-benchmarking en ratingrapporten zoals DJSI, CDP, FTSE4Good, MSCI, Sustainalytics, enzovoorts. Daarvoor leidde ze de milieuduurzaamheidsagenda, was ze lid van het Technical & Supply Chain team, gecombineerd met een leidende rol in Kwaliteit en Gezondheid & Veiligheid in één van Coca-Cola’s HBC regio’s. Dankzij Galya’s passie en energie was Coca-Cola Hellenic één van de eerste bedrijven wereldwijd met goedgekeurde, wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen op het gebied van koolstofreductie en de implementatie van een interne koolstofprijs en de werkelijke kosten van water. Eind 2016 werd ze als eerste vrouw verkozen tot voorzitter van de Coca-Cola System Global Environmental Council. Voorafgaand aan Hellenic werkte ze 10 jaar in verschillende rollen in de productie, R&D en industriële prestaties binnen Nestle.