President-directeur van de Nederlandse Spoorwegen Aad Veenman is erg gelukkig met de milieu- en klantvriendelijke plannen van Amsterdam RAI. Veenman: “Dit gezamenlijke initiatief levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van onze hoofdstad. Voorts behoeft het geen betoog dat de trein in vergelijking met andere vervoermiddelen tweederde minder COÃ?? uitstoot.”

Ook algemeen directeur van GVB Gertjan Kroon is blij met de gezamenlijke proef: “Verbeteren van de bereikbaarheid en van de luchtkwaliteit zijn belangrijke doelstellingen van Amsterdam. Een goed netwerk van snel, betrouwbaar, comfortabel en milieuvriendelijk vervoer draagt bij aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de stad.”

Oplossingen
Volgens directievoorzitter Hans Bakker van Amsterdam RAI passen de plannen met vrij reizen voor beursbezoekers binnen de strategie van de organisatie om meer waarde te creëren voor de klanten, maar daarbij ook de maatschappelijke en ecologische belangen mee te wegen: “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij Amsterdam RAI hoog op de agenda. Bereikbaarheid en mobiliteit zijn belangrijke pijlers van onze MVO-ambitie. De Nederlandse Spoorwegen en GVB zijn natuurlijk de partners bij uitstek om te werken aan oplossingen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid.”

Pilots
De pilots worden gehouden tijdens Aquatech Amsterdam 2008, ’s werelds meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van proces-, drink- en afvalwater, en HISWA 2009, de grootste watersportbeurs van de Benelux. Alle bezoekers kunnen tijdens de beursdagen op vertoon van hun combiticket (reis- en entreebewijs) vanaf elk station in Nederland vrij reizen naar station Amsterdam RAI en vice versa. Ook kunnen bezoekers onbeperkt gebruik maken van vervoer in de stad Amsterdam op alle GVB-lijnen metro’s, (nacht)bussen en trams). Gezamenlijk trekken beide evenementen circa 80.000 bezoekers naar Amsterdam RAI.

Hans Bakker: “De bevindingen, resultaten en conclusies van deze pilots, brengen ons een stukje dichter bij ons ultieme doel dat in de toekomst het openbaar vervoer van en naar de RAI bij de prijs van een entreebewijs inbegrepen is. We werken er hard aan!” Aquatech Amsterdam wordt van 30 september tot en met 3 oktober 2008 gehouden in Amsterdam RAI. Watersportbeurs HISWA vindt van 3 tot en met 8 maart 2009 plaats in de RAI.