Tijdens de zevende Clean Energy Ministerial (CEM7) topconferentie in San Francisco, bevestigt Philips Lighting (Euronext Amsterdam: LIGHT), wereldwijd marktleider in verlichting, deze week haar ambities op duurzaamheidsgebied: een beoogde verkoop van twee miljard1 energie-efficiënte LED-lampen en 100% CO₂-neutraal, in 2020. De VS-tak van Philips Lighting zal al dit jaar volledig gebruik maken van groene energie (wind, water, zon), door een inkoopovereenkomst voor energie met de Hidalgo Wind Farm in McCook, Texas.

De Clean Energy Ministerial (CEM) is een forum van landen die samenwerken aan het versnellen van de wereldwijde overstap naar schone energie. Energieministers vanuit de hele wereld zijn aanwezig. Bill Bien, Hoofd Strategie bij Philips Lighting: “We willen de overeenkomst die op de VN Klimaatconferentie in Parijs (COP21) is gesloten, omzetten in tastbare acties. Energie-efficiëntie is een belangrijke prioriteit in de strijd tegen klimaatverandering, met alleen maar positieve gevolgen voor het milieu en de wereldwijde economie. Het leidt op zeer korte termijn – al in 2020 – tot een jaarlijkse energiebesparing van circa EUR 12 miljard. We moeten nu actie ondernemen, voor het te laat is.”

De belofte van Philips Lighting ondersteunt de Global Lighting Challenge – een campagne van CEM om zo snel mogelijk 10 miljard betaalbare en duurzame LED-lampen in te zetten in de strijd tegen klimaatverandering. De campagne ging vorig jaar tijdens de COP21 van start.

Inzet om CO₂-neutraal te worden

Koninklijke Philips sprak al eerder de ambitie uit om in 2020 CO₂-neutraal te willen zijn. Philips Lighting bevestigt dit nu nogmaals. Het bedrijf wil alle benodigde elektriciteit uit groene energiebronnen halen en kooldioxide-uitstoot in productieactiviteiten en logistiek verminderen. “Onze LED-lampen en connected verlichtingssystemen verminderen het energieverbruik met 80%, in vergelijking met conventionele verlichting. Maar zelf kunnen wij ook veel doen. We hebben onze operatie, processen en logistiek opnieuw bekeken om dit doel te realiseren. We liggen goed op schema; ons wereldwijde verbruik van groene energie is vorig jaar gestegen tot 60% 2”, zegt Bien.