Het reduceren van CO₂-uitstoot is iets dat ons allemaal aangaat. Om bedrijven te stimuleren de CO₂-uitstoot van hun zakelijke verkeer te beperken, komt de overheid met de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. Deze treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2023 en bevat specifieke CO₂-eisen. Hoe kun je hier als bedrijf mee omgaan?

Wat houdt de regeling in?

De nieuwe regeling verplicht bedrijven om jaarlijks te rapporteren over de CO₂-uitstoot van de werkgerelateerde reizen door hun werknemers. Voor deze zakelijke mobiliteit kent de regeling een maximumnorm voor de CO₂-uitstoot. Voldoe je daar niet aan als bedrijf? Dan heb je na inwerkingtreding van de regeling vier jaar om de CO₂-uitstoot te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door je wagenpark te verduurzamen, het gebruik van fiets en openbaar vervoer te stimuleren, of het aantal zakelijke kilometers terug te dringen. De regeling geldt voor bedrijven met meer dan 100 werknemers, maar los daarvan kan natuurlijk ieder bedrijf aan de slag met het terugdringen van de CO₂-uitstoot van zijn zakelijke mobiliteit.

CO₂-uitstoot bijhouden: het gemak van de Me. App

De vraag is nu: hoe kun je als bedrijf het beste omgaan met de nieuwe regeling en hoe krijg je een helder inzicht in je CO₂-uitstoot? Het antwoord daarop komt van de innovatieve Me. App. Daarmee is het bijhouden van de CO₂-uitstoot van zakelijke mobiliteit een fluitje van een cent.

Zodra de Me. App is geïnstalleerd, gaat vrijwel alles vanzelf. Het aantal kilometers registreert de Me. App automatisch via GPS, maar dit kan ook handmatig op basis van postcode en huisnummer bijvoorbeeld. De app weet ook welk vervoermiddel je gebruikt, zoals fiets, scooter, openbaar vervoer of auto. Stapt een medewerker eenmaal de auto in? Dan houdt de Me. App de CO₂-uitstoot exact bij, op basis van kenteken en RDW-data.

Aan de hand van heldere overzichten komt zo in beeld wanneer, hoe en met welke CO₂-uitstoot medewerkers reizen. Bedrijven weten zo precies waar ze staan met de nieuwe regeling. Maar of een bedrijf nu wel of niet onder de regeling valt: het reduceren van CO₂ is in het belang van ons allemaal. Dat uitgangspunt staat al vanaf het begin aan de basis van de Me. App. Dat is precies waarom hij ideaal is voor ieder bedrijf dat de CO₂-uitstoot van zijn zakelijke mobiliteit wil verminderen.

Alles rond zakelijke mobiliteit in één keer geregeld

Naast het automatisch bijhouden van CO₂-uitstoot, biedt de Me. App nog veel meer functies. Denk aan geautomatiseerde declaraties van zakelijke kilometers en thuiswerkdagen, met koppeling naar salaris- en HR-systemen. Ook het reserveren van deelfietsen, scooters of auto’s is mogelijk. Naast de Me. App is er ook nog de multifunctionele Me. Kaart voor laden, tanken, parkeren en reizen met het openbaar vervoer, met de mogelijkheid van split-billing tussen privé en zakelijk gebruik.

Proef op de som in een uitgebreide pilot

De Me. App is een product van Me., specialisten in full-service mobiliteit, efficiënte mobiliteitsbudgetten en onafhankelijk wagenparkbeheer. Wil je kennis maken met alle voordelen van de Me. App, schrijf je dan in voor een vrijblijvende pilot. Hierin komen alle facetten van de app aan bod.

Peter Franken, co-founder Me.