Met trots kondigt Peeze aan dat de koffieleverancier ook de komende jaren de espressobonen zal leveren voor alle koffiemachines bij Rabobank. Al 13 jaar werkt Peeze intensief samen met Rabobank om koffie van de hoogste kwaliteit op een duurzame manier te telen, verhandelen en serveren. De samenwerking krijgt nu een nieuwe dimensie door de koppeling met Rabobanks Acorn-programma voor carbon insetting. Hiermee worden koffieboeren financieel beloond voor CO₂-opname door duurzame landbouw.

Een traceerbare en biologische herkomst

De Fairtrade gecertificeerde espressobonen bij Rabobank worden biologisch verbouwd door kleinschalige koffieboeren. Zij verbouwen de koffie middels agroforestry (boslandbouw). Dit is een landbouwmethode waarbij de koffiestruiken op de plantage worden gecombineerd met andere soorten bomen en struiken. Dit bevordert de biodiversiteit, verhoogt de bodemvruchtbaarheid, zorgt voor meer CO2-opname en maakt de plantages weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden. Om deze duurzame vorm van landbouw verder op te schalen en kleinschalige boeren hierbij te ondersteunen, werkt Peeze samen met Rabobank’s Acorn.

Carbon insetting via Rabobank’s Acorn

De CO2-uitstoot van koffie wordt gereduceerd door te investeren zogenoemde nature-based solutions binnen de toeleveringsketen zelf. Dit is hoe het werkt:

  1. Koffieboeren die de koffie voor Rabobank verbouwen, planten extra bomen op hun plantages in de transitie naar boslandbouw.
  2. Met behulp van satellietbeelden en een biomassaberekeningsmodel meet Acorn de CO2-opname op de plantages. Als door de groei van bomen de biomassa toeneemt en minstens 1 ton CO2 heeft opgenomen, dan geeft Acorn Carbon Removal Units (CRU’s) uit. Deze CRU’s worden door Acorn namens de koffieboeren verkocht.
  3. Peeze koopt deze CRU’s van de boeren die de koffie van de Rabobank leveren, om de CO2 uitstoot van plantage tot en met levering te compenseren.
  4. De koffieboeren die de desbetreffende CRU’s met boomaanplant hebben gegenereerd, krijgen jaarlijks 80% van de omzet en worden hiermee beloond en gestimuleerd om te blijven verduurzamen en vergroenen.

De landbouw is verantwoordelijk voor 85% van de CO2-uitstoot van een kilo gebrande koffiebonen. Door meer bomen op de koffieboerderijen te planten, neemt de behoefte aan organische bemesting af, wat automatisch de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen reduceert.

Verpakkingsvrij geleverd

Er loopt een pilot voor levering van de espressobonen in herbruikbare verpakkingen, die na gebruik worden opgehaald, gewassen en opnieuw worden ingezet. Dit levert een potentiële besparing op van zo’n 2.800m2 plastic afval en 1.400m2 karton per jaar. Het wassen van deze verpakkingen gebeurt in samenwerking met een sociale werkplaats, wat nog eens 120 uur werk per jaar oplevert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een heerlijke kop koffie als eindresultaat

De koffieboeren plukken alleen de beste Arabica bonen en geven deze alle zorg en aandacht die ze verdienen. Vervolgens worden de bonen ambachtelijk gebrand en geblend bij Peeze in Arnhem. Het resultaat is een espressoblend met een rijk smaakprofiel (met tonen van cacao, noten en rood fruit) die als basis wordt gebruikt voor alle espresso’s, americano’s en melkkoffies in de koffieautomaten van de Rabobank.

Foto: Van links naar rechts; Jelmer van de Mortel (Rabobank Acorn), Rik van Paassen (Peeze), Myriam Lufting (Peeze) en Isabel van Bemmelen (Rabobank Acorn)