De CO2-voetafdruk van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking is in 2030 naar schatting 30 keer te groot. Dat wil zeggen: hun CO2-uitstoot overschrijdt dan 30 keer de grens om onder de 1,5 graad opwarming te blijven, zoals in het Parijse klimaatakkoord is afgesproken. Ondertussen blijft de CO2-uitstoot van de armste helft van de bevolking naar verwachting nog altijd ver onder dat niveau.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Oxfam Novib. Terwijl wereldleiders tijdens de VN-klimaattop worstelen met de vraag hoe zij de afspraken van Parijs moeten halen, laten deze schokkende cijfers zien dat we daar nog lang niet zijn.

Uitstoot blijft toenemen, ondanks afspraken

In 2015 spraken regeringen in Parijs af dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 1,5 graden. Alleen dan kunnen we de gevolgen van klimaatverandering samen dragen. Om onder die grens te blijven, moet ieder mens op aarde onder een uitstoot van 2,3 ton CO2 per jaar blijven. Maar ons nieuwe onderzoek laat zien dat tegen 2030:

  • De CO2-uitstoot van de armste helft van de bevolking nog ver onder het niveau van de 1,5 graad ligt;
  • De rijkste 10 procent van de bevolking dit niveau 9 keer overschrijdt;
  • De rijkste 1 procent van de bevolking dit niveau 30 keer overschrijdt.

Meer cijfers, onder meer over wat die rijksten dan verdienen, vind je hier.

Rijksten vervuilen, armsten lijden

Hilde Stroot, klimaatexpert bij Oxfam Novib: ‘De buitensporige uitstoot van de rijkste 1% van de wereldbevolking zal naar schatting alleen maar verder groeien de komende jaren. Als er geen verdere stappen worden genomen, zou alleen al de uitstoot van de rijkste 10 procent van de wereldbevolking ons de komende 9 jaar boven de afgesproken limiet van 1,5 graad kunnen brengen. Dit zou catastrofale gevolgen hebben voor de meest kwetsbare mensen in armere landen die nu al te maken hebben met dodelijke stormen, honger en armoede, veroorzaakt door klimaatverandering.’