Een oproep aan overheid en politiek, dat doet MVO Nederland vandaag met het aanbieden van de Nieuwe Businessagenda 2019 aan de Tweede Kamer. Die oproep wordt bijgestaan door de ruim 1000 handtekeningen die MVO Nederland verzamelde tijdens de lancering van de Nieuwe Businessagenda afgelopen donderdag. Directeur-bestuurder MVO Nederland Maria van der Heijden: “Als vertegenwoordiger van het duurzame bedrijfsleven vragen wij de overheid en de politiek de spelregels te creëren die nodig zijn om te versnellen, zoals een prijs op CO2-uitstoot en een verlaging van belasting op arbeid.”

Farid Azarkan (DENK), ondervoorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, nam de petitie aan: ”Wat goed dat MVO Nederland hier staat namens 1000 ondernemers die hun handtekening hebben gezet onder de Nieuwe Businessagenda”. Bij de overhandiging waren verder aanwezig: Mahir Alkaya (SP), Mustafa Amhaouch (CDA), Tom van der Lee (GroenLinks), William Moorlag (PvdA), Agnes Mulder (CDA), Matthijs Sienot (D66). Vanuit het duurzame ondernemersnetwerk voert MVO Nederland een actieve lobby in Den Haag en Brussel. Kernthema’s zijn: klimaat en energie, circulaire economie, fiscale vergoeding en toegang tot financiering voor duurzame ondernemers. MVO Nederland was betrokken bij de onderhandelingen rondom het Klimaatakkoord en bij de uitvoering van het Grondstoffenakkoord.

Zeven doorbraken

De businessagenda is gebaseerd op interviews met een groot aantal ondernemers van binnen en buiten het netwerk van MVO Nederland, diverse expert-reviews en uitgebreide feedback van onder meer CBS en PBL. De publicatie is gemaakt voor ondernemers die willen verduurzamen, maar die niet direct weten hoe. De Nieuwe Businessagenda bestaat uit een stand van het land op vijf cruciale thema’s en uit zeven oplossingsrichtingen om hier verbetering in te realiseren. Het zijn stuk voor stuk ontwikkelingen die al mogelijk zijn, de koplopers van MVO Nederland laten al zien dat het kan. De agenda sluit aan bij actuele debatten in de Tweede Kamer als het Klimaatakkoord (wo 30/1), het bedrijfslevenbeleid (do 31/1) en marktwerking en mededinging (wo 6/2).

De snelste route naar de nieuwe economie

De missie van MVO Nederland is ambitieus: in 2025 bereiken we het kantelpunt, dan gaat 20% van het BNP om in de nieuwe economie. Maria van der Heijden: “Dat betekent dat bedrijven in de nieuwe economie geen broeikasgassen meer uitstoten, meewerken aan het herstel van biodiversiteit en ecosystemen, voor inclusief werkgeverschap staan en zo weinig mogelijk ‘virgin’ grondstoffen inkopen. Ook weten deze ondernemers hun reststromen een hoogwaardig tweede leven te geven.” Elke ontwikkeling bereikt een punt waarop er geen weg meer terug is. Dan ontstaat een stroomversnelling. Het jaar 2025 staat voor dat moment. Dan moet die 20% bereikt zijn en ontstaat die stroomversnelling. “De doelen zijn groot, maar onze ambitie ook. Alleen als we dit kantelpunt bereiken, zijn de Sustainable Development Goals van de UN, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord in 2030 haalbaar,” aldus Van der Heijden.