Op 24 september 2021 is, tijdens de 37e diesviering van de Open Universiteit, de OU Wetenschapsprijs uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een talentvolle onderzoeker die opvalt door origineel en goed onderzoek, en van wie in de toekomst nog veel wordt verwacht. De prijs ging naar dr. Wim Lambrechts, universitair hoofddocent bij de faculteit Managementwetenschappen. De jury roemt Lambrechts’ bijdragen aan het debat over duurzaamheid en de rol die competenties hierin kunnen vervullen. De prijs bestaat uit een beeldje, een oorkonde en een cheque van 3.000 euro, te besteden aan onderzoek.

Genomineerden 2021

Naast Wim Lambrechts waren nog vier wetenschappers genomineerd voor de OU Wetenschapsprijs 2021: dr. ir. Sung-Shik Jongmans, universitair docent Bètawetenschappen, dr. Reijer Passchier, universitair docent Rechtswetenschappen, dr. Denise Peels, universitair docent Psychologie en dr. Nathalie Zonneberg, universitair docent Cultuurwetenschappen.

Juryoordeel

De jury, voorgezeten door rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens, heeft gelet op zes criteria, waaronder de omvang en kwaliteit van het onderzoek, maatschappelijke relevantie en de breedte van het onderzoeksveld. De jury roemt Lambrechts’ bijdragen aan het debat over duurzaamheid en de rol die competenties hierin kunnen vervullen. Dat gaat veel verder dan ‘greenwashing’. Het gaat ook om ethisch gedrag, de rol van educatie, het circulair denken, het creëren van mindsets en het gedrag van consumenten. De opzet van de onderzoeken en de resultaten ervan, overschrijden de grenzen van de faculteit Managementwetenschappen. Lambrechts slaat hiermee volgens de jury een brug op het gebied van multidisciplinair onderzoek. Ook de NWO-subsidie van 500.000 euro die Lambrechts eerder ontving voor een onderzoeksproject rond duurzaamheidscompetenties in learning communities wordt door de jury geprezen.

Over Wim Lambrechts

Wim Lambrechts (1982) promoveerde in 2016 aan de Universiteit van Antwerpen. Sinds 2016 werkt hij als universitair docent Supply Chain Management en vanaf begin 2021 als universitair hoofddocent bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit. Tevens is Lambrechts sinds 2018 als visiting professor verbonden aan de Universiteit Hasselt.

Foto: Rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens overhandigt de cheque ter waarde van 3.000 euro aan dr. Wim Lambrechts. (Marcel van Hoorn Fotografie)