Deze zomer is het mogelijk om rond te lopen op espadrilles gemaakt van treinstoelbekleding. De stof van de comfortabele schoenen komt van de stoelen uit de intercity’s (type ICM) die aan vervanging toe was. Op deze manier krijgt de stof een tweede leven; van stoel naar schoen.

NS wil materialen die niet meer worden gebruikt, zoveel mogelijk duurzaam verwerken tot grondstof of nieuw product. Via Spoorlab, het open innovatieplatform van de spoorsector, zocht NS een oplossing voor de 7500m2 treinstoelbekleding afkomstig uit de intercity’s (type ICM). De creatieve ondernemer OML – Ontwerp Met Liefde – zag een mooie toepassing voor een deel van de stoffen en zo werden de trein-espadrilles geboren. De espadrilles zijn geproduceerd in Nederland en met de hand gemaakt. Op de website van OML zijn verschillende modellen in diverse maten beschikbaar, verkrijgbaar vanaf 50 euro.

Producten van hergebruikt NS materiaal

Om afval te voorkomen wil NS materialen hergebruiken om zo van iets ouds iets nieuws te maken: upcycling. Duurzame en creatieve ondernemers hebben van voormalig NS materiaal allerlei nieuwe producten gemaakt, waaronder tafeltennis- en tafelvoetbaltafels van treinvloeren, bureaus van treinplafondplaten, notitieblokjes van reisinformatieborden en plantenbakken van prullenbakken. Op ns.nl/upcycle staat het hele assortiment en waar de producten te koop zijn.