Uit een onderzoek van I&O in opdracht van Milieudefensie blijkt dat Nederlanders zich het meest schamen voor Shell en dat negen op de tien Nederlanders vinden dat grote bedrijven zich ook aan het klimaatakkoord moeten houden.

Onderzoek als basis voor de rechtszaak tegen Shell

4 april startten wij een rechtszaak tegen Shell, omdat we vinden dat Shell zich ook aan het klimaatakkoord moet houden. Dat kunnen wij wel vinden, maar voor ons was het ook van groot belang hoe de rest van Nederland hier over denkt. Daarom lieten we door I&O een onderzoek doen, om erachter te komen hoe de gemiddelde Nederlander denkt over de verantwoordelijkheid van bedrijven als Shell. En of dit soort bedrijven ook moet helpen om ervoor te zorgen dat de aarde niet meer opwarmt dan twee graden.

De vervuiler betaalt

Het onderzoek laat overduidelijk zien dat Nederlanders vinden dat bedrijven te weinig verantwoordelijkheid nemen, en te weinig aangesproken worden, als het om klimaatzaken gaat. 88 procent van de mensen wil dat grote bedrijven die vervuilen, daarvoor betalen. Directeur Milieudefensie Donald Pols: „Nu draaien jij en ik op voor de vervuiling van bedrijven. Dit onderzoek laat zien dat mensen willen dat juist grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame en eerlijke toekomst.“

Shell grootste vervuiler

Gevraagd naar het meest vervuilende Nederlandse bedrijf, kiest meer dan de helft  Shell – 47 procent van de ondervraagden weet niet welk bedrijf het meest vervuilend is. „Shell heeft een mond vol duurzame woorden, maar het lijkt erop dat de meeste mensen daar wel doorheen prikken“, aldus Donald Pols. Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien Nederlanders zich zorgen maakt om klimaatverandering. Eén op de drie maakt zich zelfs ‘veel zorgen’.