Gemeente Etten-Leur heeft vergunning verleend voor de bouw van een bedrijfspand in Etten-Leur dat zelfvoorzienend zal zijn in haar energiebehoefte. Het gebouw wordt het hele jaar door voorzien van stroom afkomstig van een combinatie van zonnepanelen en een megabatterij, die optimaal wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). De ontwikkeling wordt gestart medio mei 2025 en is gelegen op bedrijventerrein Vosdonk-Zuid, aan de Ecustraat in Etten-Leur.
Het te ontwikkelen complex wordt een bedrijfsruimte met een totaaloppervlakte van 7.320 m2, welke opgesplitst zal worden in twee afzonderlijke ruimten van ieder 3.660m2 met gecombineerde kantoor- en bedrijfsruimte. Centraal in het midden van het complex worden totaal vier loading dock’s gerealiseerd. Op het totale dak zullen circa 1.000 panelen worden geplaatst, die een totaal vermogen hebben van circa 0,5MWp. De batterijen hebben een totaal vermogen van circa 350kW en kunnen 700kW aan stroom opslaan. Verder zal er indien noodzakelijk gebruik worden gemaakt van een 150kW stroomaggregaat, om in de gevallen van weinig zonlicht en een lege batterij het pand toch van stroom te kunnen voorzien.
Doorbreek beperkingen
Door toepassing van de zonnepanelen en de megabatterijen, voorziet het gebouw zichzelf in bijna alle benodigde energie. Patrick Keller, directeur van Dekker Vastgoed & Energie B.V., licht toe: “In de komende jaren verwachten we dat de schaarste aan bedrijfspanden groter zal zijn dan die aan woningen, dit is voornamelijk de oorzaak van netcongestie. Waar de bouw van woningen vaak sneller wordt goedgekeurd vanwege het algemeen nut, staan de ontwikkelingen van bedrijfspanden in veel gevallen stil vanwege de afwezigheid van een snelle en juiste stroomaansluiting. Dit project biedt de mogelijkheid om die beperkingen te doorbreken.”
Kleine stroomaansluiting al voldoende
“In ideale situaties kan de batterij bijdragen aan het verminderen van netcongestie door een maximale aansluiting van 3×80 ampère mogelijk te maken. Dit biedt bedrijven niet alleen een duurzame werkomgeving, maar biedt ook een oplossing voor de uitdagingen die zich voordoen door de toenemende druk op het elektriciteitsnet,’’ aldus Keller.