Thomas Hermans (KLM), Rob Jetten (ProRail), Marloes van Kats (RWE), Isolde van Meerwijk (Universiteit Utrecht) en Matthias Veltkamp (VU Amsterdam) werden gisteren uitgeroepen tot ‘Best Young Leaders in Sustainability 2014’. Zij zijn de winnaars van de derde Nudge Leadership Challenge, de jaarlijkse prestigieuze competitie over leiderschap en duurzaamheid voor de jonge leiders van de toekomst die 26, 27 en 28 september plaatsvond in Almere.

 

Zo’n 90 jonge getalenteerde professionals (20 – 30 jaar) uit het bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap, zorg en overheid deden mee aan deze derde editie van de Nudge Leadership Challenge. Deelnemers waren afkomstig van ruim 57 organisaties. Gerenommeerde sprekers waaronder oud-minister Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Jacqueline Cramer, Thomas Leenders (Philips), Faiza Oulahsen (Greenpeace), Robert-Jan van Ogtrop (Circle Economy) en Bernard Uyttendaele (War Child) deelden hun inspiratie en ervaringen op het gebied van leiderschap en duurzaamheid. Nudge, het consumentenplatform voor duurzaamheid, organiseerde deze intensieve driedaagse competitie samen met TSM Business School.

Deelnemers adviseren social enterprises

In een driedaags intensief programma rondom het thema ‘Van een Lineaire naar een Circulaire Economie’ werden de deelnemers uitgedaagd om hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Daartoe gingen ze o.a. aan de slag met actuele business cases van een viertal Nederlandse social enterprises. De oprichters van Taxi-Electric, NNRGY Crops, XOFA en Innovative Thinking vroegen de deelnemers bij te dragen aan een essentieel vraagstuk om groei en positieve impact te creëren. Een vijfkoppige jury selecteerde de winnaars. Twee juryleden waren afkomstig van de Global Shapers, het internationale netwerk van jonge leiders dat vanuit het World Economic Forum is ontstaan.

De prijs: reis met een missie door Europa

De vijf winnaars maken in het voorjaar van 2015 een treinreis door Europa langs initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie. Ze zullen in gesprek gaan met de initiatiefnemers om zo hun kennis over de circulaire economie te vergroten en zich te laten inspireren. De winnaars zullen samen met Nudge na de reis een evenement organiseren in Nederland dat volledig in het teken zal staan van het creëren van bewustwording rondom de circulaire economie.

Nieuw soort leiderschap en de Nudge generatie

Jan van Betten, initiatiefnemer van Nudge: “Duurzaamheid vraagt om het veranderen van ons economisch denkkader, van onze manier van leven en zaken doen. Om zulke veranderingen in de maatschappij adequaat te sturen en te initiëren is een ander soort leiderschap nodig. Leiderschap in zo’n omgeving vraagt om meer dan ondernemerschap, creativiteit en innovatie. Het vraagt om leiders met moed, daadkracht en visie, die nadrukkelijk werken vanuit verbinding en samenwerking. Zij handelen als aanjagers en durven eerste stappen te zetten. Zo creëren ze inspirerende voorbeelden en best practices voor anderen. Tijdens deze challenge is volgens één van de deelnemers de ‘Nudge generatie’ opgestaan.”