Jochem van Hessen (Winkelman Van Hessen), Karlijn Jonker (Interface), Leonie Schapink (Van Doorne), Marjolein Mann (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Parsia Tayebi (RWE Consulting/Essent) werden gisteren uitgeroepen tot ‘Best Young Leaders in Sustainability 2013’. Zij zijn de winnaars van de Nudge Leadership Challenge, een prestigieuze competitie over leiderschap en duurzaamheid voor de jonge leiders van de toekomst die 27-29 september plaatsvond in Almere.
 
Zo’n 120 jonge getalenteerde professionals uit bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap, zorg en overheid deden mee aan de tweede editie van de Nudge Leadership Challenge. Deelnemers waren afkomstig van ruim 60 gerenommeerde werkgevers. De grote diversiteit zorgde ook dit jaar voor een verrijkende uitwisseling tussen de deelnemers. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland, waaronder Peter Bakker, Wiebe Draijer en Laurentien van Oranje, deelden hun inspiratie en ervaringen op het gebied van duurzaamheid en leiderschap. Nudge, het consumentenplatform voor duurzaamheid, organiseerde deze intensieve driedaagse competitie samen met TSM Business School.

Realistische business cases
In een driedaags intensief programma rondom het thema ‘Crossing Borders’ werden de deelnemers uitgedaagd om hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Daartoe gingen ze aan de slag met actuele organisatievraagstukken en realistische business cases rondom duurzaamheidsthema’s die Nederland en China verbinden. Strategisch adviesbureau China Inroads voorzag de deelnemers van actuele input. Een vijfkoppige jury onder leiding van Nudge-oprichter Jan van Betten selecteerde de winnaars. Twee juryleden waren afkomstig van de Global Shapers, het internationale netwerk van jonge leiders dat vanuit het World Economic Forum is ontstaan.

Zelfgekozen missie in China
De vijf winnaars maken in april 2014 een reis naar China onder leiding van de Chinese ondernemer Liu Yan. De reis zal worden ingevuld op basis van een door de winnaars zelfgekozen missie, gebaseerd op een actueel duurzaamheidsthema.

Nieuw soort leiderschap
Duurzaamheid staat inmiddels hoog op de agenda bij zowel consumenten, bedrijfsleven als overheid. Het wordt ook steeds duidelijker dat het integreren van duurzaamheid binnen bestaande structuren en denkkaders geen gemakkelijke taak is. Jan van Betten, initiatiefnemer van Nudge: “Duurzaamheid vraagt om het veranderen van ons economisch denkkader, van onze manier van leven en zaken doen. Om zulke veranderingen in de maatschappij adequaat te sturen en te initiëren is een ander soort leiderschap nodig. Leiderschap in zo’n omgeving vraagt om meer dan ondernemerschap, creativiteit en innovatie. Het vraagt om leiders met moed, daadkracht en visie, die nadrukkelijk werken vanuit verbinding en samenwerking. Zij handelen als aanjagers en durven eerste stappen te zetten. Zo creëren ze inspirerende voorbeelden en best practices voor anderen.”

Over de deelnemende organisaties

De deelnemers waren afkomstig van 61 organisaties, waaronder Heijmans, BAM, Cofely, FrieslandCampina, KPN, Alliander, Royal HaskoningDHV, AkzoNobel, DSM, Greenpeace, Gemeente Hollands Kroon, Accenture, PinkRoccade, ASML, ABN AMRO, Ziekenhuis Groep Twente, Rijnstate Ziekenhuis, ProRail, Universiteit Utrecht, TU Delft, Eneco, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Microsoft en Wärtsilä.