Als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland biedt PLUS het liefst zo veel mogelijk gezonde en duurzame producten aan. Samen met  geselecteerde boeren en kaaspartner De Fryske uit Friesland, maakt de supermarkt deze ambitie nu ook waar voor het kaasassortiment. PLUS introduceert Klaverland Boerenbuiten. Een vogelvriendelijke kaas die een bijdrage levert aan een toekomst met rijke weides en vogels.

De kaasmakers van Klaverland Boerenbuiten zijn vier geselecteerde boeren Frank, Douwe, Sietze Henk en Jorden uit Friesland. Zij boeren op een minder intensieve manier en zetten zich in voor meer biodiversiteit. De natuur krijgt daarbij alle ruimte waardoor weidevogels zoals de grutto kunnen overleven. Minimaal 20 procent van het boerenland wordt nauwelijks bemest. De boeren houden het land bewust nat en maaien het gras pas na het broedseizoen. De koeien die de melk geven lopen minimaal 180 dagen per jaar buiten in de wei en krijgen zoveel mogelijk natuurlijk gras dat voor een betere samenstelling van de melk zorgt.

Marcus Husselman, Category manager PLUS: “Door bewust te kiezen voor producten van Nederlandse boeren die zich enorm inzetten voor vogels en het landschap, krijgen weidevogels meer kans om in ons landschap te blijven. PLUS betaalt de Friese boeren een meerprijs waardoor zij juist die ruimte kunnen geven aan weidevogels. We zijn trots dat de Vogelbescherming onze vogelvriendelijke kaas Klaverland Boerenbuiten opneemt in de Zuivelwijzer.”

Piet Spoorenberg, Vogelbescherming Nederland: “De weidevogels in ons land hebben het erg moeilijk. Van bijvoorbeeld de grutto, onze nationale vogel, is de afgelopen 30 jaar 65% uitgestorven. Elk jaar groeien er te weinig jongen groot om het tij te kunnen keren. Natuurvriendelijke maatregelen zijn dus keihard nodig. De kaasmakers van Klaverland Boerenbuiten geven de weidevogels in hun gebied nu weer een toekomst.”

Vogelvriendelijke zuivelwijzer

Welke zuivel is goed voor vogels en onze natuur? De vogelvriendelijke zuivelwijzer.nl van de Vogelbescherming laat zien welke vogelvriendelijke zuivelproducten (kaas, melk en yoghurt) waar te koop zijn. PLUS Klaverland Boerenbuiten staat onder ‘Goudse kaas’ in de zuivelwijzer. Met het kopen van producten uit de vogelvriendelijke zuivelwijzer helpen consumenten de toekomst voor de grutto en andere weidevogels veilig te stellen. Want zonder boeren geen weidevogels. Door bewust te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel steunen we de boeren die zich extra inzetten om de grutto en de kievit te behouden.

Klaverland Boerenbuiten is een volvette kaas die wordt gemaakt van niet afgeroomde melk. Het is bovendien een kaas die natuurlijk gerijpt is, vrij van kleurstoffen en E-nummers en geschikt voor vegetariërs.