In een nieuwe podcastserie, De circulaire podcast, verkent Erik Hoeksema van Milgro hoe de transitie naar de circulaire economie versneld kan worden, welke stappen ervoor nodig zijn en wie daarvoor kan zorgen. Er komen denkers, vernieuwers en beleidsmakers aan het woord. Zij bieden de inzichten die nodig zijn om deze grote transitie daadwerkelijk te realiseren.

In de eerste aflevering van De circulaire podcast is Jan Jonker te gast. Jan Jonker is professor Corporate Sustainability aan de Radboud Universiteit. Hij heeft uitgesproken ideeën over hoe een circulaire economie te realiseren. Een paar highlights:

“We zitten met handen en voeten, echt met huid en haar, vast in de lineaire economie. Daar verdienen we ons brood, daar krijgt de fiscus z’n geld, daar praten de politici over. Zo zit het systeem in helemaal elkaar.”

“Als we echt circulair willen worden, moeten we een systeem ontwerpen – in gewoon Nederlands een ‘kringloop’ – en we moeten die hele kringloop met elkaar managen; vanaf ontwerp, via gebruik, via het hergebruiken, herontwerpen, cascaderen, converteren, alles wat we ermee doen.”

“Ik vind dat we teveel zitten te frotten in een hoekje. Ik wil toe naar wat ik noem ‘icoonprojecten’: grootschalige projecten.”