De Scandinavische energieleverancier Tibber heeft de Nederlandse markt betreden. Tibber werkt met dynamische prijzen, waarmee de consument zijn energieverbruik kan afstemmen op de energieprijs van het moment. De energieleverancier helpt met het verminderen van stroomverbruik door slimme oplossingen in een eigen app.

Tibber is afkomstig uit Noorwegen en Zweden en is sinds 2020 ook actief in Duitsland. Na een testperiode, begin dit jaar, rolt de energieleverancier zijn diensten uit over heel Nederland.

Bestaande model op energiemarkt omdraaien

Met dynamische prijzen betaalt de consument de inkoopprijs van stroom die dat uur geldt. Het is een alternatief voor variabele of vaste prijzen, die op dit moment gemiddeld erg hoog liggen en je niet de mogelijkheid bieden om te profiteren van prijsverschillen gedurende de dag. Rens Schoorl, Country Manager Nederland van Tibber: ‘Die fluctuaties kunnen flink oplopen. Het grootste prijsverschil binnen één dag in mei was bijvoorbeeld 37 cent. De gemiddelde stroomprijs bij Tibber lag de afgelopen zes maanden dan ook 41 procent lager dan de tarieven die grote spelers op de energiemarkt momenteel aanbieden. Bij Tibber draaien we het bestaande model op de energiemarkt om. Wij verdienen niet aan stroom, maar bieden de consument de inkoopprijs per uur. De slimste, goedkoopste en groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Daarom geven wij constant inzicht in het verbruik en stimuleren wij consumenten om hun stroomverbruik te verminderen. Daarmee bieden wij een eerlijk en voordelig alternatief voor de oplopende prijzen van veel andere leveranciers.’

Besparen op stroomverbruik en energierekening

Naast groene stroom tegen inkoopprijzen levert Tibber slimme oplossingen in een app. Zo kun je bijvoorbeeld een elektrische auto koppelen aan de app, die automatisch bepaalt wanneer het het voordeligst is om op te laden. Daarnaast laten de inzichten en analyses in de app je zien hoe je stroomverbruik zich verhoudt tot dat van andere huishoudens, wat de meeste stroom verbruikt in je huis en waar je op kunt besparen. Hiermee krijgt de consument zelf controle en inzicht in zijn stroomverbruik. Schoorl: ‘Door de oplopende energieprijzen en de noodzaak om de komende jaren meer groene stroom van eigen bodem op te wekken, moeten we op een andere manier met stroom omgaan. We zien in Zweden, waar we al een aantal jaar actief zijn, dat consumenten gemiddeld 64 procent besparen op hun stroomkosten wanneer ze hun stroomverbruik sturen van de duurste naar de goedkopere uren. Bewuster omgaan met stroom en er tegelijkertijd minder voor betalen, gaan hier hand in hand.’

 Over Tibber

Tibber is een digitale energieleverancier die huishoudens helpt hun stroomverbruik te verminderen met slimme technologie. Tibber verandert de energiesector door geen winst te maken op de stroom die zij levert. In plaats daarvan levert Tibber groene stroom tegen de inkoopprijs per uur via een slimme app. De Tibber-app en slimme digitale oplossingen helpen klanten om volledige controle over hun stroomverbruik te krijgen. Tibber levert alleen stroom, omdat zij gelooft in een toekomst zonder gas. Bij Tibber betaalt de consument maandelijks een vast bedrag van 3,99 euro. Voor dat bedrag krijg je een slim energiecontract, kun je producten in de Tibber Store met korting aanschaffen en slimme apparaten integreren in de Tibber-app om je stroomverbruik te verminderen.