Nieuw rapport Greenpeace: Zó geven we bedrijven dus vrij spel!

Volgende week gaat het Wereld Economisch Forum van start. Voorafgaand aan het elite onderonsje onthult Greenpeace in een nieuw rapport hoe multinationals onze wetten en regels gebruiken voor eigen gewin en ten koste van mensen en het milieu.

In de VS wordt Volkswagen voor het dieselschandaal voor miljarden dollars beboet, maar blijft in Europa ongestraft. Critici van papiergigant Resolute Forest Products en worden door wetten monddood gemaakt. Glencore vervuilt straffeloos het milieu en gebruikt gerechtshoven om regeringen onder druk te zetten.

Kromme regels

Het zijn een paar voorbeelden uit de 20 zaken die in het rapport ‘Justice for People and Planet’ zijn onderzocht en geanalyseerd. Het rapport onthult hoe bedrijven onder andere het ondernemingsrecht, belastingstelsels en investeringsverdragen voor eigen gewin kunnen misbruiken – ongeacht de gevolgen zoals klimaatverandering, ontbossing, vervuiling en mensenrechtenschendingen.

Andere agenda a.u.b

De leiders van veel bedrijven uit het rapport zijn nu in Davos om samen met politici van wereldmachten, intellectuelen en journalisten ‘onze gezamenlijke toekomst te bespreken’. Dat klinkt veelbelovend, maar het doel van de jaarvergadering is altijd de uitbreiding van corporate macht geweest. En tot dusver gaat die altijd ten koste van onze gezamenlijke toekomst. Met het rapport in handen eist Greenpeace een andere agenda.

Tien fundamentele principes

‘Justice for People and Planet’ roept regeringsleiders op om bedrijven middels bindende regels verantwoordelijk te maken voor de gevolgen van hun gedrag. Mensen en de aarde moeten nu beschermd worden. Hoe, dat beschrijft het rapport ook in tien fundamentele principes die nodig zijn om milieu- en mensenrechtenschendingen in het bedrijfsleven te stoppen.

Lees/kijk meer

Wat gebeurt er als een gewoon mens de privileges van bedrijven krijgt? Je ziet het in het grappige filmpje ‘It’s not business, it’s personal’:

Share Button