Bedrijven en particulieren die hun CO2-uitstoot lokaal willen compenseren, kunnen dat vanaf nu doen via Nieuw Groen. Afgelopen zaterdag werden de eerste 82 walnootbomen aangeplant op het biologisch pluimveebedrijf van Conny van den Top in Lunteren. De bomen zijn gefinancierd door ondernemers, die op deze manier hun CO2-uitstoot opruimen.

Oprichter van Nieuw Groen, Heleen Klinkert: ‘Een groeiend aantal mensen wil bijdragen aan een gezond klimaat. Ook bedrijven zijn zich steeds bewuster van hun klimaatimpact en het effect daarvan op hun imago. Het reduceren van de CO2-uitstoot is daarbij de eerste stap. De CO2-voetafdruk die overblijft, kunnen we opruimen door groen aan te planten. Bomen zorgen ervoor dat CO2 uit de lucht wordt omzet in bouwstenen voor bladeren, takken en wortels. Nieuw Groen biedt de mogelijkheid om lokaal je CO2 op te laten ruimen door een initiatief naar keuze. Daarvoor betaal je een bedrag per ton CO2. Het idee dat ‘jouw bomen’ in de buurt staan, spreekt veel mensen aan.

Biologisch pluimveehoudster Conny van den Top uit Lunteren is enthousiast over Nieuw Groen: ‘Ik liep al een tijdje rond met plannen om notenbomen aan te planten op de weide waar onze kippen lopen. De kippen voelen zich beter op hun gemak als ze beschutting hebben. Het aankopen van goed plantmateriaal en advies is behoorlijk kostbaar en de bomen geven na een jaar of 10 pas een aanzienlijke oogst. Nieuw Groen verlaagde die financiële drempel. Een waardevolle bijkomstigheid is de verbinding die dit initiatief creëert tussen mijn bedrijf en mensen uit de regio.

Inmiddels hebben 10 groene initiatieven, verspreid door Nederland, afspraken gemaakt met Nieuw Groen over de aanplant en het beheer van notenbomen en voedselbossen. Bedrijven en particulieren die hun CO2-uitstoot willen compenseren, kunnen contact opnemen met Nieuw Groen via www.nieuw-groen.nl. Binnenkort is het mogelijk om op de website je CO2-voetafdruk te berekenen en het groene initiatief te kiezen dat je CO2 gaat opruimen.