Nederland behoort qua perceptie tot de vijf minst corrupte landen ter wereld. Dat blijkt uit de index van Transparency International, een mondiale autoriteit tegen corruptie. Die uitkomst is niet verrassend, stelt VNO-NCW. Want ‘netjes zakendoen past bij Nederland’, zei voorzitter Hans de Boer vorige week nog op het door VNO-NCW georganiseerde seminar ‘Voorkomen van fraude en corruptie bij internationaal ondernemen’.

Onderscheiden
‘Als Nederland zich wil blijven onderscheiden als zakenpartner op de internationale markt, is maatschappelijk verantwoord ondernemen een must’, aldus Hans de Boer. Daarbij past het voorkomen van corruptie. Volgens hem is dat ook Holland Branding. ‘Het Nederlandse bedrijfsleven is innovatief, zakelijk, creatief, maar ook straight’, aldus de voorzitter van VNO-NCW.

Over de index
Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar de hoge mate van persvrijheid. Naar toegang tot begrotingsinformatie, zodat het publiek weet waar het geld vandaan komt en hoe het wordt besteedt. Maar ook naar een hoge mate van integriteit van mensen aan de macht. En naar de rechterlijke macht, of deze volledig onafhankelijk is, en geen onderscheid maakt tussen arm en rijk.
Nederland scoort in het onderzoek 87 punten op een schaal van 100 en deelt daarmee met Noorwegen de vijfde plaats. Alleen Denemarken (91), Finland (90), Zweden (89) en Nieuw-Zeeland (88) scoren beter. Noord-Korea en Somalië sluiten met slechts 8 punten de lijst van 168 onderzochte landen.