Nestlé, ’s werelds grootste voedings- en drankenbedrijf en ofi (olam food ingredients), een wereldleider op het gebied van natuurlijk goede ingrediënten en oplossingen voor voedingsmiddelen en dranken, lanceren hun grootste gezamenlijke agroforestry-partnerschap ooit voor cacao-agroforestry om de koolstofuitstoot te verminderen en ontbossing tegen te gaan.

Nu de cacao-industrie wordt geconfronteerd met de dubbele uitdaging van een stijgende vraag en een verhoogde milieudruk, voeren Nestlé en ofi hun inspanningen op om een duurzamere toekomst voor de cacaoproductie te creëren.

In Nigeria, Ivoorkust en Brazilië zullen ongeveer 25.000 boeren worden ondersteund bij de overgang naar klimaatslimme landbouw, over een periode van 5 jaar in elk land door agroforestry en het beheer van gewasresten te implementeren[1]. Deze activiteiten zullen tot 2055 worden gemonitord, waarbij de experts op het gebied van koolstofvoetafdrukken van ofi schatten dat ze de koolstofuitstoot de komende 30 jaar met 1,5 miljoen ton CO2 kunnen verminderen.

Het project heeft tot doel meer dan 72.000 hectare agroforestry te cultiveren, als onderdeel van een overgang naar regeneratieve landbouw. Dit omvat het planten van naar schatting 2.8 miljoen bomen, die door een 3e partij zullen worden geverifieerd, van de kwekerij tot de boerderij. De basislijnen voor deze activiteiten zijn vastgesteld met behulp  van ofi’s AI-aangedreven Carbon Stock Monitoring Tools, en zullen continu worden gebruikt om de geolocatie van de bomen te volgen en dat ze groeien om te voldoen aan de doelstellingen van Nestlé en ofi.

Het wereldwijde partnerschap bouwt voort op 15 jaar samenwerking tussen Nestlé en ofi op het gebied van duurzame cacao en is hun grootste gezamenlijke agroforestry-initiatief tot nu toe. Het is ontworpen om het Cocoa Plan en de Net Zero-doelstellingen van Nestlé voor 2050 te ondersteunen en tegelijkertijd bij te dragen aan ofi’s Cocoa Compass-duurzaamheidsambitie, die nieuwe doelstellingen voor regeneratieve landbouw introduceerde.  Deze worden meegenomen in ofi’s overkoepelende duurzaamheidsstrategie, Choices for Change, met een visie om de voorkeurspartner te zijn voor positieve verandering.

De implementatie is al begonnen op alle drie de locaties, met een reeks uitgebreide trainings- en educatieve oefeningen om boeren te helpen bospositiever te worden door zich te concentreren op de voordelen van agroforestry en koolstofafvang. De belangrijkste componenten zijn:

  1. Training over klimaatslimme landbouwpraktijken: Boeren krijgen uitgebreide training over duurzame landbouwtechnieken, waaronder Good Agricultural Practices (GAP), zoals het planten van schaduwbomen tussen cacao. Ze zullen ook leren hoe ze gewasresten, zoals het composteren en mulchen van cacaodoppen, beter kunnen beheren om de gezondheid van de bodem te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te helpen verminderen.
  2. Boeren in staat stellen om milieubeheerders te worden: Er zal training worden gegeven aan boeren over bredere milieu- en duurzaamheidskwesties, waaronder die met betrekking tot de African Regional Sustainability Standard (ARS) en EUDR-voorschriften voor duurzame cacao. Dit is bedoeld om hen een beter begrip van het landschap te geven en hen in staat te stellen rentmeesters van hun omgeving te worden.
  3. Financiële prikkels voor boeren: Deelnemende boeren zullen ook worden gestimuleerd door middel van financiële beloningen voor het planten en onderhouden van bosbomen, waardoor actieve deelname en toewijding aan de partnerschapsdoelen worden aangemoedigd.
  4. Het meten van de effectiviteit van koolstofafvang: Door herbebossing en koolstofafvang te bevorderen, wil het partnerschap de biodiversiteit verbeteren en de gezondheid van de bodem verbeteren, wat bijdraagt aan een duurzamere en veerkrachtigere toeleveringsketen voor cacao. Gegevens zullen worden geanalyseerd met behulp van ofi’s eigen tool AtSource Digital Footprint Calculator (DFC), om de koolstofreductie te begrijpen.

Darrell High, Cocoa Plan Manager, Nestlé: Mensen staan centraal in onze klimaatacties. We werken samen met ofi om boeren te helpen bij de overgang naar klimaatslimme landbouwpraktijken. Door een overgang naar een meer regeneratief voedselsysteem te ondersteunen, kunnen we doorgaan met het opbouwen van een meer verantwoorde toeleveringsketen voor cacao en vooruitgang boeken in de richting van onze gedeelde klimaatdoelstellingen voor 2030 en daarna.”

Andrew Brooks, Global Head of Cocoa Sustainability, ofi: “We zijn verheugd om samen te werken met Nestlé aan dit wereldwijde klimaatactie-initiatief. Samen pakken we de klimaatuitdagingen aan, door boeren centraal te stellen in de oplossing. Door nauw samen te werken met cacaogemeenschappen kunnen we boeren ondersteunen bij het aanpassen en beperken van klimaatverandering en het aanbod van duurzame cacao-ingrediënten helpen versterken.”

[1] Agroforestry wordt in alle drie de landen toegepast. In Nigeria wordt het beheer van gewasresten geïmplementeerd.