Nestlé kondigt aan te streven naar een zero waste productieproces in alle 150 Europese fabrieken voor 2020. Dit betekent dat er geen fabrieksafval naar een stortplaats zal gaan of zal worden verbrand, zonder dat energie uit het proces wordt teruggewonnen.
 
“De beslissing voor de zero wasterichtlijn getuigt van Nestlé’s inzet voor een ecologisch duurzame bedrijfsvoering”, verklaarde Laurent Freixe, Nestlé Executive Vice-President & Zone Director voor Europa. “Wij hebben op dit moment al meer dan 25 fabrieken in Europa die geen afval produceren.”
 
Freixe vervolgt: “Door voortdurend allerlei vormen van afval te verwijderen en door energie te recyclen of terug te winnen uit restafval, ben ik ervan overtuigd dat wij hetzelfde kunnen bereiken voor ál onze Europese activiteiten.”
 
Afval elimineren
Nestlé’s belofte voor ecologische duurzaamheid werd vandaag bekend gemaakt in Brussel op een evenement rond duurzame voeding, georganiseerd door het Europees Beleidscentrum.
 
Nestlé heeft nu al een succesvol zero waste beleid in al zijn fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Tegen eind 2012 voldeden 39 van de 468 Nestlé-fabrieken wereldwijd aan de zero waste status. De eerste fabriek die minder afval produceerde, was de KitKat– en Aero-zoetwarenfabriek in de Britse stad York in 2011.
 
Nestlé streeft ernaar om op alle niveaus in de organisatie de hoeveelheid afval terug te brengen.
 
Koffierecycling
Sinds zijn oprichting, meer dan 140 jaar geleden, probeert het bedrijf voedselverspilling te voorkomen. Dat begint bij het omvormen van bederfelijke grondstoffen – zoals melk, koffiebonen en cacao – tot veilige voedingsproducten met een toegevoegde waarde.
 
Zo werd oploskoffiemerk Nescafé 75 jaar geleden uitgevonden om onverkochte koffiebonen in magazijnen in Brazilië langer te kunnen bewaren.
 
Vandaag gebruikt Nestlé koffiedik als hernieuwbare energiebron in meer dan 20 van zijn Nescafé-fabrieken. Het bedrijf is van plan om deze praktijk uit te breiden naar alle Nescafé-fabrieken wereldwijd.
 
Vorige maand werd Nestlé uitgeroepen tot het eerste voedingsmiddelenbedrijf in de Dow Jones Sustainability Index, met een score van 88%, het dubbele van het sectorgemiddelde.
 
Het bedrijf heeft tevens voor het tweede jaar op rij de maximumscore behaald in de CDP ‘Climate Disclosure Leadership Index’ en de CDP ‘Climate Performance Leadership Index’.