Vakantieparken worden steeds duurzamer, maar er zijn nog grote stappen te maken. Van de grootste ketens in Nederland heeft namelijk slechts 42,4% van de parken momenteel een Green Key-certificaat, een keurmerk voor parken die zich extra inzetten om het milieu te ontzien. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl.

Dat niet alle vakantieparken een Green Key-keurmerk hebben, betekent overigens niet dat zij geen duurzame stappen ondernemen. Uit een enquête van de vergelijker van vakantieparken blijkt namelijk dat alle grote ketens in Nederland druk bezig zijn hun parken milieuvriendelijker te maken.

Aantal vakantieparken met een Green Key-certificaat

De zeven grootste ketens in Nederland beschikken samen over 238 vakantieparken. Hiervan hebben 101 momenteel een Green Key-certificaat. Vorig jaar stond dit aantal op 95: een stijging van 6,3%.

Op vakantieparken met een Green Key-certificaat worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt, spaarlampen en lichtsensoren geïmplementeerd en zijn vaak zonnepanelen aanwezig. Ook zijn er vaker laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar.

In Nederland zijn er twee ketens waarvan alle parken een Green Key-certificaat hebben: Center Parcs en RCN Vakantieparken. Bij vier ketens is het aantal vakantieparken met het duurzaamheidskeurmerk gestegen ten opzichte van vorig jaar: Molecaten, Landal, Roompot en TopParken. Alleen bij EuroParcs is het aantal gecertificeerde parken gelijk gebleven.

Duurzame initiatieven van ketens

Niet alleen een Green Key-keurmerk geeft weer dat een vakantiepark bezig is met verduurzaming. Veel milieudoelstellingen worden namelijk voor een hele organisatie vastgesteld, in plaats van voor individuele parken.

Zo geeft Roompot aan in 2030 de helft minder CO2-uitstoot en restafval te willen produceren, heeft Center Parcs een ‘Reinvention 2025’ plan en is Landal al meerdere keren verkozen tot ‘Meest duurzame reismerk’.