In Afrika belanden jaarlijks honderden miljoenen kapotte mobiele telefoons op de vuilnisbelt. De gevolgen zijn vervuiling en gezondheidsschade, maar ook verlies van kostbare metalen zoals goud. De sociale onderneming Closing the Loop maakt als eerste ter wereld van dit afvalprobleem een recyclingkans. Zij koopt kapotte mobieltjes op in ontwikkelingslanden en laat deze recyclen in Europa. Deze maand kocht Closing the Loop in Kameroen de 1 miljoenste afvaltelefoon op. 
 
Jaarlijks worden er meer dan twee miljard mobiele telefoons geproduceerd. Hoewel exacte cijfers ontbreken, zijn experts het erover eens dat recycling van elektronisch afval slechts zeer beperkt plaatsvindt. Zo werd in 2013 maar 3% van de in Afrika verkochte telefoons retour genomen. Wereldwijd zijn er maar vijf fabrieken die mobieltjes op een goede en veilige manier kunnen recyclen. In ontwikkelingslanden zijn geen goede recycling faciliteiten aanwezig. Afgedankte mobiele telefoons worden vaak gedumpt en zelfs in de open lucht verbrand.
 
Banen creëren met afval
Om telefoons op te kopen werkt Closing the Loop samen met lokale partners in Afrika. Hun partner in Kameroen, Njaha Herve Bardo, zamelde deze maand persoonlijk de 1.000.000ste afvaltelefoon in. Volgens hem veroorzaakt elektronisch afval veel problemen. “Maar wij bekijken het liever positief. We willen niet alleen het probleem onder de aandacht brengen, maar ook een oplossing aandragen. Wij creëren banen met afval. Closing the Loop stelt arme mensen in staat hun afval te recyclen én er geld aan te verdienen. Een win-win voor alle partijen”. 
 
Vuilnismannen van de telecomindustrie
Closing the Loop verkoopt de kapotte mobieltjes aan professionele recyclaars. Deze halen 90 tot 95% van de metalen zoals goud, zilver, ijzer en koper uit de mobieltjes. “Zo zorgen we dat er voldoende metalen zijn om nieuwe elektronica van te maken. We maken mobiele telefoons schoner, eerlijker en circulair,” aldus Joost de Kluijver, oprichter en directeur van Closing the Loop. “Je kunt ons zien als de innovatieve vuilnismannen van de telecomindustrie. Eigenlijk is ons voornaamste doel om onszelf overbodig te maken. Als er goede recycling fabrieken komen in ontwikkelingslanden, dan hoeven wij geen afgedankt elektronisch afval meer naar Europa te brengen.”