De Nederlandse banken zeggen geen geld te willen lenen aan IHC Caland voor projecten in Burma, aangezien het bedrijf daarmee de militaire dictatuur van dit land steunt. In Burma worden op grote schaal de mensenrechten geschonden. Ondanks deze verklaring is IHC Caland niet bereid zich terug te trekken uit Burma, ook al geeft het bedrijf toe dat het regime in dit land -niet deugt”.

De banken zijn mede tot dit standpunt gekomen nadat een groot aantal maatschappelijke organisaties hun beklag deden. Samen met een meerderheid van de Tweede Kamer hebben de organisaties een dringend beroep gedaan op ABN Amro, ING, Fortis, Rabobank en NIB Capital (eigendom van de pensioenfondsen ABP en PGGM) om hun steun aan offshorebedrijf IHC Caland stop te zetten.

De vijf banken zijn echter niet bereid alle financiële steun aan IHC Caland stop te zetten. Uit onderzoek van Milieudefensie van vorig jaar bleek dat de vijf Nederlandse banken IHC Caland de afgelopen jaren hebben gesteund met meerjarige leningen voor in totaal honderden miljoenen euro’s. ABN Amro bijvoorbeeld is huisbankier van het bedrijf en heeft eind 2001 nog een emissie van nieuwe aandelen voor IHC Caland verzorgd. ABN Amro stelt verder begrip te hebben voor het standpunt van IHC Caland om zich niet terug te trekken uit Burma vanwege de grote schade die het bedrijf daarmee zelf zou oplopen.

In de komende maanden zullen Burma Centrum Nederland, Milieudefensie en partnerorganisaties hun campagnes tegen IHC Caland opvoeren. Ook zullen de banken opgeroepen worden een stap verder te gaan in het onder druk zetten van IHC Caland.