Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over de verandering van het klimaat. Dat blijkt uit een ‘flitspeiling’ dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft laten doen door onderzoeksbureau Kantar.

Bijna 80 procent van de gepeilde hoogopgeleiden maakt zich zorgen of ernstige zorgen. Hetzelfde geldt voor een op de zes lager opgeleide Nederlanders. Toch voelt minder dan de helft van de Nederlanders zich verantwoordelijk voor het tegengaan van klimaatverandering. “Er lijkt dus een kloof te bestaan in het hebben van zorgen over het klimaat en verantwoordelijkheid hierover”, concluderen de onderzoekers.

Minister Eric Wiebes (Klimaat) heeft het onderzoek laten doen omdat het kabinet zoveel mogelijk burgers wil betrekken bij de energietransitie. Daarvoor is vorig jaar ook een campagne gestart.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat de meeste mensen door de coronacrisis niet structureel anders over klimaatverandering zijn gaan denken. Zo’n 13 procent vindt het klimaat nu nog belangrijker, een kleinere groep (6 procent) vindt het minder belangrijk.

De meeste Nederlanders weten wat zij zelf kunnen doen voor een beter klimaat (88 procent) en de helft geeft aan al actie te hebben genomen. Wat betreft klimaatbewuste acties die men in en rondom huis kan doen, geven ongeveer 8 op de 10 Nederlanders (82 procent) aan al spaar of led-lampen te gebruiken en bewust om te gaan met energie in huis (79 procent). Ook geeft driekwart van de Nederlanders (76 procent) aan dubbel glas in huis te hebben en heeft 26 procent zonnepanelen geplaatst.