Nederlanders met een elektrische auto betaalden in maart gemiddeld 54 procent te veel voor het thuisladen van hun auto. Dat blijkt uit onderzoek van Tibber, energieleverancier van dynamische contracten. Slechts 16 procent maakt thuis gebruik van slim opladen via dynamische energieprijzen, en meer dan de helft van de ondervraagde consumenten is niet bekend met slim opladen. Dit is het opladen van een elektrische auto op de uren dat stroom goedkoop wordt aangeboden via dynamische energieprijzen.

Rens Schoorl, Managing Director Tibber Nederland: ‘Uit de cijfers blijkt dat veel Nederlanders nog onvoldoende bekend zijn met slim opladen en hierdoor laten zij veel geld liggen. Het is belangrijk dat consumenten weten hoe zij controle kunnen krijgen over hun energieverbruik en geld kunnen besparen.’

Door slim opladen kunnen consumenten hun elektrische auto automatisch opladen op de momenten dat stroom het goedkoopst is. Omdat dynamische energieprijzen per uur verschillen kan dit grote voordelen opleveren. In maart betaalden Tibber-klanten die gebruikmaken van slim opladen gemiddeld 28 cent per kWh wat 54 procent lager ligt dan 0,61 cent per kWh, wat in maart de gemiddelde stroomprijs was. Dat scheelde bij het volledig laden van een Tesla model 3 (78 kWh) al snel 25 euro per laadbeurt.

Elektrische rijder rijdt graag op groene stroom

In het onderzoek werd ook gekeken naar de beweegredenen van consumenten die slim opladen gebruiken. Ongeveer twee derde zegt slim opladen te gebruiken om te besparen op de energierekening. Ruim twee vijfde van de ondervraagden gaf aan gebruik te maken van slim laden vanwege de beschikbare duurzame energie op het stroomnet. Schoorl: ‘Het is mooi om te zien dat mensen niet alleen op hun energiekosten willen besparen, maar ook actief willen bijdragen aan de energietransitie door hun verbruik af te stemmen op de uren waarop de meeste duurzame energie beschikbaar is.’

Bij een duurzamer energiesysteem hoort een slimmere afstemming van vraag en aanbod van energie. Schoorl: ‘‘Omdat de vraag naar stroom steeds groter zal worden is het belangrijk dat we slimme oplossingen gebruiken om vraag en aanbod op het stroomnet beter op elkaar af te stemmen. Op deze manier kunnen consumenten profiteren van lage stroomprijzen en kunnen we de energietransitie versnellen.”

Dynamische energieprijzen voor iedereen interessant

Ook zonder elektrische auto kunnen consumenten profiteren van dynamische energieprijzen en besparen op hun energiekosten. Tibber-klanten betaalden in maart 2023 gemiddeld slechts 32 cent per kWh, wat ruim onder het prijsplafond ligt en nog altijd goedkoper dan veel vaste en variabele contracten in het huidige marktaanbod.

Schoorl: “Het maakt niet uit of je al flink hebt verduurzaamd, of dat je alleen meer controle over je energieverbruik wilt krijgen. Dynamische energieprijzen kunnen voor iedereen interessant zijn om je energieverbruik te verlagen en te profiteren van de lage energieprijzen.”