MUD Jeans is door de tien deelnemers van het Investment Ready Program als winnaar gekozen. Het modelabel, dat de circulaire economie in de fashion industrie heeft geïntroduceerd, gaat naar huis met een investering van EUR 50.000. MUD Jeans zal deze investering aanwenden om zijn groeiambities verder te verwezenlijken en om door te dringen in het retailkanaal. Met het concept Cotton Lease biedt het bedrijf zijn klanten de mogelijkheid om spijkerbroeken weer in te leveren na gebruik. In ruil daarvoor krijgen zij €30 korting op een nieuw paar en recyclet MUD Jeans de oude denim tot nieuwe producten.

Winnaar gekozen door deelnemers
Met hulp van toonaangevende ondernemers, experts en elkaar hebben de deelnemers in de afgelopen vier maanden hun groeiplannen geconcretiseerd en leerden zij door de lens van een investeerder naar hun onderneming te kijken. Middels een onderling beoordelingsproces bepaalden de deelnemers zelf dat MUD Jeans het meest ‘Investment Ready’ is en daarmee ook gelijk de winnaar. MUD Jeans wordt beloond met een converteerbare lening van EUR 50.000. Deze lening kan worden omgezet in aandelen als de ondernemer de financieringsronde afrondt.

Demo Day 20 februari
Op 20 februari vindt de Demo Day plaats waar alle deelnemers van het programma hun investeringspropositie pitchen voor het netwerk van informele investeerders, fondsen en intermediairs dat rondom het programma is opgebouwd. Stichting DOEN, Hivos en Impact Hub Amsterdam streven als initiatiefnemers van het Investment Ready Program ernaar dat alle deelnemers de benodigde kapitaalbehoefte bij investeerders ophalen.

Zo heeft bijvoorbeeld Rural Spark, winnaar van vorig jaar, een investering van EUR 350.000 opgehaald en is nu met een tweede ronde bezig om EUR 1 mln op te halen. Het bedrijf levert in India producten waarmee mensen zelf duurzame energie kunnen opwekken en leveren. Onlangs introduceerde Rural Spark een nieuw prototype van zijn energy router. Met de opgehaalde investering kan de onderneming zijn producten verder uitrollen in India.

Geïnteresseerde investeerders kunnen zich tot 10 februari nog aanmelden voor de Demo Day via marieke@investment-ready.nl.

De deelnemende ondernemers
De groep deelnemers bestaat uit zowel ervaren als startende ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal voor hun technologie, product of oplossing waarvan het bestaansrecht is bewezen. Het uiteindelijke doel van deze ondernemers is het leveren van een bijdrage aan de transitie naar een nieuwe verantwoorde economie.
1. Alucha ontwikkelt en vermarkt duurzame recycling oplossingen voor complexe afvalstromen middels een industrieel bewezen pyrolyse technologie.
2. Closing the Loop verlengt op unieke, circulaire wijze de levenscyclus van mobiele telefoons.
3. Fasobiogaz maakt in Afrika elektriciteit uit afval, met als bijproduct organische mest en industriële warmte.
4. Flexbase ontwerpt en bouwt drijvende constructies in gebieden waar water een probleem vormt.
5. Giaura gebruikt ruimtevaarttechnologie om CO2 te winnen, zuiveren en gebruiken in toepassingen zoals aquariums.
6. Hortimare levert zeewierzaaigoed, cultiveringstechnieken en diensten voor een duurzame aquacultuursector.
7. Koneksie heeft een duurzame motorfiets en een mobiliteitsconcept ontwikkeld voor de Afrikaanse motor-taxi industrie.
8. MUD Jeans biedt een up-to-date klerenkast zonder kleding te bezitten met het vernieuwende Cotton Lease concept.
9. Windchallenge bouwt een lichte, betrouwbare, veilige en geruisloze windturbine die on- en off-grid duurzame energie levert.
10. Zzzoof zorgt voor duurzame lokale logistiek.

Volgende editie van start in juni
In juni opent de aanmelding voor de 2015-editie van het succesvolle Investment Ready Program. In het najaar gaan tien nieuwe deelnemers van start. Zij kunnen dan wederom rekenen op de expertise van de betrokken mentoren en programmapartners als The Boston Consulting Group, De Brauw en Rabobank.