In Indiase steengroeves is massaal sprake van moderne slavernij. Ook kinderarbeid komt regelmatig voor. De meeste Nederlandse importeurs van Indiaas graniet geven niet aan uit welke groeves hun graniet komt of zeggen dat niet te weten.

Dat blijkt uit het rapport ‘Rock Bottom – Modern Slavery and Child Labour in South Indian Granite Quarries’ van de Landelijke India Werkgroep in samenwerking met de coalitie Stop Kinderarbeid naar de arbeidsomstandigheden bij de granietwinning in het zuiden van India. Vorig jaar concludeerde KPMG al dat het risico op deze schendingen in de granietindustrie ontzettend hoog is en dat Nederlandse bedrijven vaak te weinig doen om de risico’s op schending van mensenrechten te vermijden.

Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep is niet verbaasd door de resultaten: “Bedrijven die zaken doen in deze branche kunnen hun ogen niet langer sluiten voor deze problematiek. Ook voor Nederlandse bedrijven geldt dat zij de verantwoordelijkheid hebben om deze schending van mensenrechten aan te pakken.

………………………………………..

 

Oproep aan premier Rutte en minister Ploumen

Stop Kinderarbeid roept de Nederlands regering op om de problematiek die door dit onderzoek wordt blootgelegd bij hun Indiase collega’s aan te kaarten: “Begin juni leidt premier Rutte een zware handelsdelegatie naar India waaraan ook Minister Ploumen deelneemt. Deze grove mensenrechtenschendingen en de aanpak daarvan moeten daarbij op de agenda komen”, vindt Sofie Ovaa, coördinator van Stop Kinderarbeid. ‘’Ook zal de overheid in het kader van aankoop van graniet door overheidsorganisaties – bijvoorbeeld voor pleinen en gebouwen – haar beleid op het gebied van duurzaam inkopen aanzienlijk moeten aanscherpen’’, menen Oonk en Ovaa.