Tijdens de opening van de Grüne Woche in Berlijn, kreeg Minister Christianne van der Wal vandaag een EcoStoof overhandigd door Caro Niestijl en Iris van de Graaf. Zij willen hiermee energiezuinig koken onder de aandacht brengen. Na een pauze van twee jaar vindt deze toonaangevende beurs voor duurzame voeding, land- en tuinbouw weer plaats. Caro Niestijl en Iris van de Graaf, oprichters van de Nederlandse startup EcoStoof, staan deze week op de beurs om het product internationale aandacht te geven. Met het kookproduct kan 30% energie en de bijbehorende stikstof worden bespaard.

Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal opende vandaag het Nederland paviljoen op de Grüne Woche. Zij was blij verrast met de EcoStoof en wenste de ondernemers veel succes:

“Dit is een fantastisch goed Nederlands product dat ook nog eens bijdraagt aan de stikstof reductie. Ik ga het zeker zelf gebruiken”

Tijdens de overhandiging vertelde Caro dat de hele voedselketen op jaarbasis 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en bijbehorende stikstof veroorzaakt. Er is beleid voor het verduurzamen van landbouwproductie en voedselverspilling maar de bereiding van voedsel in de keuken blijft onderbelicht. Met de EcoStoof kan 30% energie voor koken worden bespaard. Als iedereen in Europa deze energiebesparende kooktechniek zou gebruiken, kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de verduurzaming van de voedselketen.

EcoStoof staat op De Grüne Messe in Berlijn in het 800 m² grote paviljoen van Nederland in Hal 18 van 20 t-m 26 januari. Samen met de Provincie Noord-Holland en het Ministerie van Landbouw delen zij een stand en bieden een divers programma. EcoStoof verzorgt dagelijks rond 13.00 uur een proeverij met regionale producten.

Over EcoStoof

Achter het merk en het gelijknamige product zitten de twee ingenieurs Caro Niestijl en Iris van de Graaf, die zich vier jaar geleden ten doel stelden de 100 jaar oude kooktechniek van de hooikist tot leven te wekken en er een moderne interpretatie aan te geven. Het resultaat is EcoStoof, dat niet alleen Nederland maar nu ook Duitsland heeft veroverd en waarmee 30% energie voor koken bespaard kan worden. Het principe is eenvoudig: doe de gewenste ingrediënten in een gewone pan, breng alles kort aan de kook en plaats het voedsel met de pan in de EcoStoof, die gemaakt is van isolerende en warmt reflecterende materialen. Het product werkt als een dikke jas voor de pan. Dankzij de isolerende werking blijft het voedsel zo warm (tussen 70 en 100°C) dat het vanzelf verder gaart en zijn smaak behoudt. Zonder energie te verbruiken, overkoken of verbranden.

Foto: Overhandiging EcoStoof aan Minister Minister Christianne van der Wal door Caro Niestijl (links) en Iris van de Graaf (rechts)