Milieudefensie: Leveranciers Neste verantwoordelijk voor kap 10.000 hectare regenwoud

Palmolieleveranciers van biobrandstofproducent Neste zijn volgens Milieudefensie verantwoordelijk voor tenminste 10.000 hectare gekapt regenwoud sinds 2019. Dat is een gebied ter grootte van Parijs. 

De prijs van biodiesel: ontbossing en landroof

Neste is de grootste biodieselfabrikant ter wereld. Dit Finse bedrijf koopt 1,3 miljoen ton palmolie en palmvetzuurdestillaat (PFAD) per jaar. Daar maken zij biobrandstof van. Voor de productie van palmolie is erg veel landbouwgrond nodig. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt uniek regenwoud gekapt in bijvoorbeeld Indonesië en Liberia. Dit leidt tot het uitsterven van zeldzame dieren en planten. En de mensen die afhankelijk zijn van het regenwoud worden van hun land verjaagd.

Neste koopt palmolie van bosvernielers

Neste zegt zelf duurzaam bezig te zijn. Daarom onderzocht Milieudefensie 18 bedrijven die palmolie leveren aan Neste. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor ontbossing, branden, landconflicten en omkoping. Deze schokkende feiten staan in het nieuwe rapport “The dark side of Neste’s biofuel production”.

Leveranciers van Neste laten verwoesting achter

Landroof in Liberia

De bedrijven in deze lijst maken zich schuldig aan misstanden. Dat weet Ricky Kanswea uit Nimupoh in Liberia als geen ander. Hij en zijn gemeenschap vechten al jaren tegen palmoliebedrijf Golden Veroluem Liberia (GVL) en hun investeerder Golden Agri Resources (GAR). GAR is 1 van de bedrijven waarvan Neste palmolie koopt. Ricky Kanswea vertelt:

“Op de dag dat het contract met GVL werd afgesloten, reden drie pick-up trucks met soldaten ons dorp binnen. Met geweren in de hand dwongen ze ons om toestemming te geven voor het inpikken van ons land. Mensen die niet eens  kunnen lezen of schrijven werden gedwongen het contract te ondertekenen met hun vingerafdruk.”

Branden in Indonesië

De leverancier First Resources is goed voor 1.600 hectare ontbossing tussen januari 2019 en juni 2020, 2.000 branden en meerdere conflicten over land met de lokale gemeenschappen in Indonesië. Toch blijft Neste palmolie kopen van dit bedrijf.

Share Button