Uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie blijkt dat het Maleisische bedrijf zich schuldig maakt aan het grootschalig kappen van bossen en vernielen van rijstvelden in Indonesië om aan de groeiende vraag voor palmolie te voorzien. In Maleisië verbouwt IOI palmolie op land dat niet aan het bedrijf toebehoort, maar aan de lokale bevolking. Hiermee negeert IOI een gerechtelijke uitspraak van een jaar geleden waarin de rechter oordeelde dat het gebied in Sarawak ten onrechte door IOI wordt gebuikt.

“Dit is je reinste greenwashing”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. “Een bedrijf dat op een paar locaties mooi weer speelt, maar zich elders op grote schaal schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten en milieunormen en wetgeving aan zijn laars lapt, kun je niet als duurzaam erkennen.” Het is tegen de regels van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie om een bedrijf duurzame keurmerken te verstrekken als datzelfde bedrijf op andere plantages aantoonbaar niet duurzaam handelt.

Milieudefensie wil dat de duurzame certificering van de IOI plantages wordt ingetrokken. In de toekomst zal IOI nog meer palmolie aan Nederland leveren. In de haven van Rotterdam wordt een grote biodieselinstallatie gebouwd door biodieselproducent Neste Oil, die voornamelijk door de Maleisische palmoliegigant zal worden bevooraad. “We roepen Nederlandse bedrijven zoals Unilever op om niet in zee te gaan met IOI.”