De Nederlandse startup de Afvalbak uit Hilversum heeft een nieuwe doorbraak bereikt. De Afvalbak weet nu reststromen uit voedsel om te zetten naar een hoogwaardig gebruiksproduct. Deze mijlpaal is niet de eerste die de Afvalbak heeft gerealiseerd in het kader van de circulaire economie.   

Rijstvlies als grondstof

Het doel van de circulaire economie is om afval te recyclen tot nieuwe producten en idealiter afval te upcyclen zodat het langdurig in de keten blijft. Anders gezegd, de levensduur van grondstoffen drastisch te verlengen over meerdere productlevenscycli. De circulaire economie raakt daarmee de vlakken van productontwerp en materiaalverwerking. De Afvalbak is in samenwerking met Nederlandse producten en afvalverwerkers erin geslaagd om een eerder verwaarloosbare reststroom om te zetten tot een herbruikbaar designproduct. Met de inzet van een voedselrestroom wordt bijv. het kappen van bos en transport uit het buitenland voorkomen zonder dat er op kwaliteit of gebruiksgemak wordt ingeleverd. De collectie zal eind Q2 volledig beschikbaar voor de markt.

Visie de Afvalbak

De Afvalbak gelooft dat de circulaire economie staat voor een verbetering van onze producten en levenskwaliteit. De circulaire economie hoeft niet te betekenen dat we dit  merken in onze portemonnee of een mindere keuzevrijheid  hebben. Dit kan alleen behaald worden door intensief samen te werken en met creatieve oplossingen te komen. De Afvalbak zet zelf deze nieuwe standaard door een volledig circulair en stijlvol product aan te bieden (gemaakt van recycled staal en rijst) die ook een circulaire bedrijfsvoering faciliteert voor bedrijven: twee vliegen in één klap. Zo hoopt de Afvalbak als een katalysator en inspirator te fungeren in de Nederlandse markt.

Waarom is de circulaire economie belangrijk?

Vooralsnog krijgen we het niet voor elkaar om onze economie en afvalsystemen zo in te richten dat we waarde uit ons afval weten te halen. Om geld en moeite te besparen verbranden we dit maar, en noemen we dit groene stroom. Met alle CO2 uitstoot en waardevernietiging van dien. Terwijl de mondiale vraag naar deze eindige grondstoffen jaarlijks progressief blijft toenemen. Het moet dus anders en dat begint bij het opvangen van ons afval, want als we dat niet eens naar zijn specifieke grondstof terug kunnen brengen zullen we er nooit komen.