Je zult maar ondernemer zijn en al die duurzaamheidswetten uit Europa op je af zien komen: milieu-impactrapportages, certificaten, recht op reparatie, green claims, digitale productpaspoorten, herbruikbare verpakkingen, ontbossingsvrije herkomst… om er maar een paar te noemen.

Als al die wetten en regels je als mkb’er niet direct raken, dan is het wel een klant die je ermee confronteert. Of je ‘even’ alle milieudata uit de toe­leveringsketen van je product kunt ophoesten. Maar als importeur heb je vaak geen idee hoe je aan die data moet komen. En als je dat al weet, wordt het milieu daar dan echt beter van?

Begrijp me goed, als duurzaamheidsmanager ben ik voorstander van wetgeving omdat ik inmiddels weet dat zelfregulering niet werkt. En op de huidige weg doorgaan is echt onhoudbaar, zowel ecologisch als economisch. Maar ik zie ook de overdaad en de complexiteit van alle regels. Daarom zet ik graag in op twee kernwaarden: eenvoud en innovatie. Hoe kunnen we het voldoen aan wetgeving gemakkelijker maken en dit benutten en omzetten naar kansen?

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn voor mij niet meer of minder dan andere begrippen voor innovatie. Ze zetten aan om op een nieuwe manier naar ondernemen te kijken en de veranderingen die daarbij horen te omarmen.

Zo zijn er al merken en retailers die veel geld ­verdienen met het aanbieden van reparaties en reserveonderdelen of enorm op kosten besparen dankzij herbruikbare transportverpakkingen. Daarmee voldoen ze gelijk aan de nieuwe wetten. Dat beyond compliance-denken inspireert mij en is beter dan tegenstribbelen en duurzaam ondernemen alleen als kostenpost zien.

Ik heb in een vorig leven in de Chinese maak­industrie rondgelopen en was onder de indruk van hoe de mensen daar in mogelijkheden denken. Sommigen noemden het opportunisme, maar ik zag vooral aanpassingsvermogen aan een continu veranderende vraag en wer­kelijkheid. ‘Moet het milieuvriendelijker? Ook goed, dan bedenken we er een nieuw businessmodel omheen!’ Die mentaliteit van ‘we kunnen het’ is verfrissend en inspireert mij.

En dat gemakkelijker maken? Daar werken we ook bij GS1 aan. Zo maken we het mogelijk duurzaamheidsdata uit de keten eenvoudig te koppelen aan unieke identificatienummers van producten, de welbekende barcodes. Die barcode wordt straks een QR-code, zodat klanten met één scan kunnen zien hoe en waar het product is gemaakt. Maar ook hoe het product eventueel gerepareerd kan worden, waar je reserve-onderdelen kunt kopen en hoe je het product kunt retourneren. Zoals gezegd, de eerste bedrijven maken daar al miljoenen euro’s omzet mee. Een goed voorbeeld van innovatie die gedreven wordt door wetten en regels.

Dus daag jezelf en je meeste creatieve medewerkers uit tot omdenken door de vraag te stellen: welke innovaties en ondernemerskansen biedt al die wet- en regelgeving voor jouw bedrijf? Ik ben nu al benieuwd naar de antwoorden.

Michiel van Yperen, Duurzaamheidsmanager bij GS1

Deze column is eerder geplaatst op de website van evofenedex