Weet jij hoe je kopje koffie geproduceerd wordt? Is het van goede kwaliteit en krijgt de koffieboer een eerlijke prijs? Meine van der Graaf, Business Developer bij MVO Nederland, is vanavond (25 februari) hierover te zien in het KRO NCRV programma ‘De Prijsknaller’. Hierin wordt aandacht besteed aan de belachelijk lage prijs die we betalen voor onze koffie en wat voor gevolgen dat heeft voor de koffieboer. We spreken Meine over zijn deelname aan het programma en zijn kritische blik op het huidige koffiesysteem.

Wat is jouw rol bij MVO Nederland?

”Als Business Developer en Projectmanager bij MVO Nederland ben ik verantwoordelijk voor het Futureproof Coffee Collective: een samenwerking van koffiebedrijven die de koffiesector drastisch willen veranderen. We zijn een netwerk van koffieproducenten, -importeurs, -branders en retailers dat sámen strijdt voor de toekomst van koffie.”

Waarom moet de koffiesector veranderen?

”De prijs die wij voor onze koffie betalen, is niet berekend aan de hand van de productiekosten van de boer. De prijs die wij betalen wordt door grote marktpartijen bepaald. En de boer? Die houdt er niet genoeg aan over. Dit is een structureel en groot probleem. Doordat de koffieboer zijn productiekosten niet terugverdient kan hij zijn familie niet onderhouden, laat staan investeren in klimaatpositieve koffie. Die rekening wordt uiteindelijk betaald door het milieu en de boer zelf, met ernstige gevolgen van dien.”  

Waar houdt het Futureproof Coffee Collective zich zoal mee bezig?

”Om de toekomst van koffie veilig te stellen werken we aan drie dingen. Transparantie in de gehele koffieketen; het op tafel krijgen van de echte prijs van koffie – een prijs die de verborgen ecologische en sociale kosten meerekent in de inkoopprijs; en samenwerking tussen alle schakels in de keten. Op deze manier proberen we met ons netwerk een markt te creëren voor duurzame koffie, waardoor de koffieboer er uiteindelijk genoeg geld aan overhoudt.”

Waarom ben jij te zien in het programma de prijsknaller?

”Vanuit mijn rol bij het Futureproof Coffee Collective ben ik gevraagd om mijn stem te laten horen, omdat wij als onafhankelijk collectief kritisch zijn op het huidige koffiesysteem. We hebben geen zakelijk belang in de koffiesector: ons enige belang is het verduurzamen van de sector. De afgelopen 4 jaar heb ik veel rondgekeken en gesprekken gevoerd, waardoor ik inzicht heb gekregen in wat er in de koffiesector speelt. Hoe kan koffie een prijsknaller zijn? Dit programma is een geweldig initiatief, waarin de programmamakers de juiste aandacht aan schenken aan de belachelijk lage prijs die we betalen voor koffie. Ons kopje koffie heeft nu namelijk echt een té bittere nasmaak.”

 ‘De Prijsknaller’ over koffie is op 25 februari om 20.25u te zien op KRO NCRV, kijk je mee?