Marjolein Vaders (Bedaffair): “‘Met hennep in je bed komen de mooiste dromen uit”

Hennep als thee, als zaad in een smoothie, in shampoo of in een T-shirt. En nu ook in matrassen, dekbedden en kussens. Voor Marjolein Vaders, eigenaar van de grootste duurzaamste beddenwinkel in de Benelux, is het duidelijk: “Cannabis of hennep is de textielvezel van de toekomst: het is oersterk, het snelst groeiende gewas in West-Europa. En het groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen en mest.”

De hennepvezel is minstens net zo oud en lang in gebruik als katoen. Begin twintigste eeuw werd het vervangen door het ‘witte goud’. Hennep was arbeidsintensiever om te verwerken, inmiddels is deze technologie verbeterd. “Er zijn geen planten die de mens zo nodig heeft als hennep”, vertelt Vaders. “Het groeit – zonder mest – sneller dan onkruid, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of herbiciden. De toepassingen zijn eindeloos.”

Opmerkelijke eigenschappen

De zeilen van VOC-schepen waren gemaakt van hennep. “De zeilen moesten voor járen bestand zijn tegen het zoute water. En het moest te herstellen zijn. Die combinatie is fantastisch.” Vaders licht toe: “Want als we slapen verliezen we 1,5 liter transpiratievocht. Zouten en zuren in zweet zijn de grootste vijanden van matrassen. Hennep geeft een langere levensduur aan de matras. Bovendien is het resistent voor schimmels en bacteriën.”

Bodemverrijkend en CO2-neutraal matras en beddengoed

En er zijn meer voordelen te noemen van hennep. “Voor 1 kilo hennepvezel is de helft minder water nodig dan voor 1 kilo katoen. Bij groei neemt het meer CO2 op dan dat het uitstoot en de verfijnde wortelstructuur werkt bodemverrijkend. Het mooiste verhaal voor het slapen gaan.” Bovendien levert deze vezel een ander milieuvoordeel op, want hennep groeit in Frankrijk, België en Nederland. “In tegenstelling tot katoen, hoeft hennep geen wereldreis te maken. Dat scheelt kilometers in vervoer.”

Over Bedaffair

Bedaffair is de grootste duurzaamste beddenwinkel in de Benelux en produceert duurzame bankstellen en matrassen. Daarmee levert Bedaffair onschadelijke, gezonde producten, gemaakt van 100 procent natuurlijke materialen.

Fotocredits: Bedaffair

Share Button