Nu we 2025 ingaan, groeit de vraag van consumenten naar duidelijkheid en verantwoording over CO₂-uitstoot. Het delen van data wordt daarom steeds belangrijker om bedrijven in staat te stellen samen te werken en te innoveren voor een duurzame toekomst. Bij Nexio Projects merken we dat steeds meer klanten willen weten hoe zij de impact van hun producten transparant kunnen communiceren.

Afgelopen jaar werkten wij samen met het PACT-initiatief (Partnership for Carbon Transparency) en Unilever aan op maat gemaakte levenscyclusanalyses (LCA’s) en product carbon footprints (PCF’s) voor diverse Unilever-leveranciers. In deze blog delen we de belangrijkste lessen uit dit traject en hoe deze bijdragen aan meer transparantie in de toekomst.

Benieuwd naar onze samenwerking met PACT en Unilever? Bekijk de volledige webinar!

Les 1: Het belang van primaire en betrouwbare data voor transparantie

Een van de belangrijkste inzichten was dat transparantie niet mogelijk is zonder betrouwbare data. Tijdens het project gebruikten we de PACT-methodologie om de CO₂-voetafdrukken van producten van Unilever-leveranciers te berekenen. Dit gebeurde aan de hand van LCA’s, gebaseerd op primaire data die rechtstreeks door leveranciers werd aangeleverd. Denk hierbij aan energieverbruik, grondstoffen en afvalstromen uit het productieproces.

Deze aanpak onderstreept dat betrouwbare primaire data essentieel is voor bedrijven om onderbouwde, datagedreven beslissingen te nemen en effectief te werken aan CO₂-reductie in de keten. Primaire data verhoogt de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de PCF’s, wat ook de kwaliteit van daarop gebaseerde LCA’s en emissierapportages ten goede komt.

De PACT-methodologie biedt een gestandaardiseerd en vergelijkbaar kader voor het berekenen en veilig uitwisselen van PCF-data – waarbij kwaliteit en nauwkeurigheid voorop staan. Als LCA-specialisten is het onze verantwoordelijkheid om een hoge standaard van datakwaliteit te waarborgen en transparantie te bevorderen in de data die leveranciers aanleveren.

Les 2: Rekening houden met een veranderend regelgevend landschap

Een andere belangrijke les is het belang van een goede verslaglegging in een dynamisch en steeds veranderend ESG-regelgevingslandschap, waarin nieuwe normen en richtlijnen voortdurend opkomen. PCF’s zijn essentieel voor het uitvoeren van betrouwbare CO₂-voetafdrukanalyses volgens de GHG Protocol-standaarden, het publiceren van milieuproductverklaringen (EPD’s) en het voldoen aan aankomende CBAM-regelgeving.

Het voordeel van een initiatief als PACT is dat het bedrijven stimuleert om PCF’s actueel te houden, zodat zij proactief kunnen inspelen op veranderende regelgeving. Dit benadrukt dat LCA-modellen altijd verder verfijnd en verbeterd kunnen worden.

Les 3: Omarm een integrale benadering van duurzaamheidsindicatoren

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat de product carbon footprint slechts één van de vele indicatoren is voor milieu-impact. De PACT-methodologie biedt een solide basis voor het transparant berekenen en rapporteren van PCF’s, maar het is cruciaal om een integrale benadering te hanteren.

Het klimaatveranderingspotentieel (uitgedrukt in kg CO₂e) is slechts één aspect van milieu-impact, en duurzaamheid kent meerdere dimensies. Zo kan een LCA-model ook inzicht geven in effecten op menselijke gezondheid en ecotoxiciteit. Transparantie over de sociale en economische pijlers van duurzaamheid is minstens zo belangrijk. Denk aan grondstoffenefficiëntie, afvalbeheer, watergebruik en sociale gelijkheid voor een compleet beeld.

Leverancierscase: Op maat gemaakte PCF-ondersteuning voor Rose Acre Farms

Rose Acre Farms, de op één na grootste eierproducent van de VS, is een belangrijke leverancier van Unilever en actief deelnemer aan het Unilever Supplier Climate Programme. In samenwerking met Nexio Projects en Ecochain startte het bedrijf een project om de CO₂-voetafdruk van hun vloeibare eiproducten voor Unilever te berekenen. Met 15 boerderijen en meer dan 20 miljoen kippen was het in kaart brengen van de milieu-impact van één product al een flinke uitdaging.

Hoewel het bedrijf al eerder CO₂-footprints op organisatieniveau had berekend, bracht het ontwikkelen van een betrouwbare en representatieve PCF-methodiek specifieke uitdagingen met zich mee. “Om een gestandaardiseerd resultaat te krijgen, moesten we eerst berekenen hoeveel eieren er in een kilo vloeibaar product gaan en hoeveel kippen daarvoor nodig zijn,” vertelt Doster Harper, Director of Sustainability bij Rose Acre Farms. “Vervolgens bepaalden we hoeveel voer, energie en andere inputs nodig zijn voor dat aantal kippen. Het was een complex allocatieproces, maar met de ondersteuning van Nexio Projects en Ecochain konden we de CO₂-voetafdruk per kilo product vaststellen.”

Het resultaat was een volledige PCF die de hele eierketen in kaart bracht en belangrijke emissie-hotspots blootlegde, zoals voederwinning en energieopwekking. “Dankzij deze uitgebreide analyse kunnen we nu veel gerichter sturen,” vervolgt Doster. “De ondersteuning van Nexio, Ecochain en Unilever was ruimschoots voldoende om succesvol te zijn – we hebben nu meer inzicht in onze product-footprints en bouwen verder aan onze capaciteit voor blijvende emissiereductie.”

De opgedane kennis en processen vormen nu een stevig fundament voor verdere verduurzaming. Met de juiste processen op orde, kan Rose Acre Farms het PCF-programma uitbreiden naar meer producten. “Met nieuwe regelgeving op komst kunnen we nu vol vertrouwen verder,” besluit Doster. “Betrouwbare data stelt ons in staat om nog meer verbeterkansen te identificeren en transparanter te communiceren over onze duurzaamheidsvoortgang richting klanten.”

Samen werken aan een transparantere toekomst

Deze samenwerking laat zien hoe gestandaardiseerde datamethodieken kunnen bijdragen aan meer transparantie in de keten. De geleerde lessen passen wij ook toe in ons bredere werk bij Nexio Projects, waar we klanten ondersteunen bij het verduidelijken van hun duurzaamheidsstrategie. We zijn trots op onze rol als delivery partner van het Unilever Supplier Climate Programme, en blijven samen werken aan het terugdringen van broeikasgasemissies en het stimuleren van duurzame praktijken in de keten.

Marc Rooduyzen de Vries (CEO & Managing Partner) en Branwen Tomos (Junior Climate Consultant) bij Nexio Projects