In het competitieve landschap van groothandel in bouwmaterialen komt Zevij Necomij naar voren als een pionier op het gebied van duurzaamheid. “Onze missie is om groothandels in Nederland en België te verenigen, gegevens te digitaliseren voor 200 grote bedrijfsgroothandels en B2B-leden in de bouwsector te ondersteunen op hun duurzaamheidsreis. Gemotiveerd door onze invloedrijke positie in de branche streven we ernaar de kosten te verlagen en duurzaamheid in de hele sector te bevorderen. We zijn getransformeerd tot een digitaal servicebedrijf, waarbij we productcatalogi en facturen digitaliseren om toegankelijkheid en duurzaamheid te bevorderen”, aldus Marc de Dobbelaere, CEO van Zevij Necomij. Hun samenwerking met 550 leveranciers (die 3 miljoen producten omvat) onderstreept hun toewijding om verantwoordelijkheid te nemen voor duurzaamheid. Deze verschuiving in perspectief werd aangewakkerd door een inspirerende ontmoeting met Kelly, de CEO van GSES (Global Sustainable Enterprise System), die een veelbelovend pad in de duurzaamheidssector onthulde.

In het hart van de duurzaamheidsinspanningen van Zevij Necomij ligt een diepgaande motivatie. Met een sterke aanwezigheid van 260 groothandels en het bedienen van meer dan 3.000 klanten, erkennen ze hun cruciale positie binnen de toeleveringsketen. Door deze invloed te benutten, is het bedrijf vastbesloten om niet alleen kosten te optimaliseren, maar ook duurzaamheidsnormen in de hele sector te verhogen. Hun toewijding gaat verder dan winstmarges, met een duidelijke nadruk op het leveren van milieu- en maatschappelijke voordelen.

Zevij Necomij begon zijn digitale transformatie in 2006 met de digitalisering van productcatalogi. Deze strategische zet had tot doel de toegankelijkheid van informatie te verbeteren en de classificatie te stroomlijnen. In 2007 omarmde het bedrijf de digitalisering van facturen, met de introductie van een platform dat gewijd is aan het digitaliseren van facturen. In een cruciale ontwikkeling in 2013 integreerde Zevij Necomij deze kanalen naadloos, waardoor klanten toegang kregen tot essentiële duurzaamheidsdetails. Deze holistische aanpak komt niet alleen ten goede aan leveranciers en leden, maar bevordert ook gezonde concurrentie tussen leveranciers. Bovendien stelt het eindgebruikers, inclusief overheidsinstanties, in staat om geïnformeerde keuzes te maken. Alle digitaliseringsoplossingen en inspanningen die Zevij Necomij in de loop der jaren heeft ondernomen, komen ook ten goede aan hun ecosysteem: de groothandels, partners, leveranciers en overkoepelende belanghebbenden. Zo maakt Zevij niet alleen een enorme impact in hun keten van belanghebbenden, maar is het ook de misschien onverwachte Groene Reus die iedereen zou moeten kennen.

De samenwerking van Zevij Necomij met GSES is gebaseerd op de digitale transformatie van zowel product- als organisatieniveaus. GSES biedt een robuust kader voor het beoordelen van duurzaamheidspijlers, dat perfect aansluit bij de missie van Zevij en zorgt voor een alomvattende evaluatie van hun duurzaamheidsinspanningen. Zevij Necomij vertrouwt op de normen en platforms van GSES om nauwgezet duurzaamheid te meten in hun uitgebreide netwerk van leveranciers, producten en merken. Deze samenwerking reikt verder dan landsgrenzen en verbindt zich met Eurocraft in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Met 550 leveranciers en 260 groothandels verenigd onder het banier van duurzaamheid, versnelt de beweging voor verandering in de bouwsector zich snel. Marc de Dobbelaere beschrijft: “Onze samenwerking met GSES wordt gedreven door hun expertise in digitalisering en duurzaamheid, wat in lijn is met onze doelstellingen. Met GSES meten we duurzaamheid bij leveranciers, producten en organisaties, en bevorderen we een verbonden en duurzame sector. Onze toewijding aan duurzaamheid strekt zich uit tot milieuvriendelijke praktijken zoals elektrische en zonne-energie, het verminderen van plastic en meer. Het bewustzijn van duurzaamheid groeit binnen ons bedrijf, en steeds meer medewerkers worden zich bewust van onze inspanningen met GSES.”

De samenwerking tussen Zevij Necomij en GSES maakt de meting en verificatie mogelijk van miljoenen bouwproducten in Europa, naast metingen van merken en leveranciers. Dit is nog nooit eerder op zo’n schaal gedaan in de geschiedenis. Hoewel Zevij Necomij grote
stappen zet naar een schonere toekomst. Het bedrijf investeert in duurzame energiebronnen, waaronder elektrische en zonne-energie, en werkt actief samen met leveranciers om plastic verpakkingen te verminderen. Zevij Necomij pleit voor milieuvriendelijke praktijken die in lijn zijn met hun visie op een duurzamere wereld. Hoewel op dit moment slechts twee toegewijde medewerkers zich richten op duurzaamheid, verwacht het bedrijf dat, naarmate hun duurzaamheidsinitiatieven zich ontwikkelen, het bewustzijn onder hun personeel aanzienlijk zal groeien. De
samenwerking met GSES staat op het punt een integraal onderdeel te worden van de bedrijfscultuur, waarbij waarden en acties worden afgestemd op een meer duurzame wereld.

De toewijding van Zevij Necomij aan duurzaamheid gaat verder dan bedrijfsdoelstellingen; het belichaamt een gedeelde visie op een betere toekomst. Ze geloven sterk dat verantwoorde keuzes die vandaag worden gemaakt, de weg zullen effenen voor een groenere en schonere morgen. Met hun samenwerking met GSES leidt Zevij Necomij de weg in het bevorderen van duurzaamheid in de bouwsector en geeft ze een inspirerend voorbeeld voor anderen om te volgen.