Langs de regionale wegen wordt het bermgras gemaaid en verwerkt tot grondstof. Deze reststromen worden in een Nederlandse papierfabriek verwerkt. En vormen hiermee de basis voor een nieuwe papiersoort VEEZEL©. Een circulair lokaal product dat nationaal wordt geproduceerd. De introductie van deze innovatie vond vanmiddag  plaats in Archeon, Alphen a/d Rijn. 

Innovatieve ondernemers Herrejan Veenema (Drukkerij Holland B.V.) en Remko Roest (DecaPrint) uit Alphen a/d Rijn omarmen kwaliteit en circulariteit. Diverse gezamenlijke brainstormsessies leverden de overtuiging op een papiersoort te kunnen ontwikkelen die gemaakt is uit reststromen. Lokaal bermgras bleek hiervoor uitermate geschikt. Bermgras wordt in de regel verwerkt tot biogas of gecomposteerd. Een proces waarbij CO2 vrijkomt. Nu het gras tot grondstof wordt verwerkt, blijft de CO2 uitstoot achterwege. De kwaliteit van het gras is prima waarbij natuurlijk oog is voor het op ecologische wijze maaien van de bermen voor de uiteindelijke productie van VEEZEL©. 

Er zijn veel partijen betrokken bij de totstandkoming van VEEZEL©. Duurzaam innoveren brengt een andere manier van samenwerken met zich mee die beide ondernemers zich inmiddels eigen hebben gemaakt. Beide ondernemingen zijn aangesloten bij het Platform Groene Hart Werkt! dat o.a. innovatieve ondernemers verbindt. 

Tijdens de introductiebijeenkomst vertelden Veenema en Roest hun verhaal. Ook waren er interessante lezingen van Reinier van den Berg (klimatoloog), Leo Maat (wethouder Alphen aan den Rijn), Jean Christophe Boele van Hensbroek (directeur Uitgeverij Lemniscaat) en Annet Feenstra (Sustainability Manager H&M Nederland). H&M is reeds afnemer van de nieuwe papiersoort voor marketingmateriaal.

Noot: VEEZEL is aanwezig met een stand op het 19de Nationaal Sustainability Congres op 7 november!