In een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel IPCC staat dat de CO2-uitstoot de komende jaren nog sneller naar beneden moet. Dat betekent dat landen wereldwijd moeten inzetten op energiebesparing en het voorkomen van ontbossing. CO2-markten spelen een belangrijke rol bij het verkrijgen van financiering voor deze energietransitie in ontwikkelingslanden.

Met het geld van Westerse bedrijven en consumenten kunnen ontwikkelingslanden zich aanpassen aan klimaatverandering en overstappen op duurzame energie en investeren in herbebossing en bosbescherming. Maar die CO2-financiering bereikt kleinschalige boeren en huishoudens met een laag inkomen nauwelijks. In de CO2-markt zien we de dezelfde oneerlijke principes als bijvoorbeeld in de koffie- of cacaosector.

Westerse landen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de CO2-uitstoot, maar de impact van klimaatverandering zie je vooral in ontwikkelingslanden. Daarom moet de CO2-markt op een eerlijke en effectieve manier ten goede komen aan mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. De Fairtrade Climate Standard ziet hierop toe.

Linda Lap, communicatiemanager en woordvoerder van FairClimateFund, een dochteronderneming van Cordaid.