“Het B Corp label wordt toegezegd aan grote multinationals die ‘goed doen’ niet op nummer één hebben staan.” Onlangs deelde Folkert van der Molen dit statement in een post op LinkedIn uit een artikel van het Algemeen Dagblad. Een belangrijke stelling die in mijn mening ogen niet zo zwart-wit is als hij lijkt.

De B Corp community is voortgekomen uit het Social Venture Network: een internationale groep ondernemers die in 1986 besloten dat ze met hun bedrijf wilden bijdragen aan een betere wereld. De perceptie die destijds heerste, is dat het volledige kapitalistische systeem slecht was. Bedrijven waren per definitie slecht, winst maken, een verdorven wens en je bedrijf laten groeien?

Ho maar.

Door het SVN veranderde het perspectief naar: “Business as a force for good”. In 2006 ontstond daaruit een nieuwe ondernemersgroep: de B Corps community. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 10.000 B Corps en worden ondernemers beschouwd als de echte “changemakers”.

Maar zoals vaak gebeurt wanneer een beweging groeit en opvalt, ontstaat er kritiek. Deze weerstand komt uit twee hoeken:

  1. De gevestigde orde verzet zich.
    Vervuilers zoals Koch investeren miljoenen om milieuwetgeving te blokkeren en in de VS worden ESG-investeringen in sommige staten verboden. De vijanden van verandering zijn machtig, rijk en juridisch sterk.
  2. Ook de goedbedoelende harde kern duurzaamheidsaanhangers leveren kritiek.
    Met name op grote bedrijven die geleidelijk verduurzamen. Ironisch genoeg helpen zij hiermee juist de status quo en werken vooruitgang tegen.

Om deze tegenwerking te neutraliseren, ondertekenen alle B Corps een “Declaration of Interdependence”. Dit veelal onbegrepen document vormt het cruciale verschil tussen enkel een certificering en een community. Het benadrukt “Radical Interdependence”: alleen door radicale samenwerking binnen een community die elkaar vertrouwt en steunt, kunnen we echte stappen zetten. Zo kunnen bedrijven ontstaan die duurzaam en winstgevend zijn. Die “Business as a force for good” waarmaken en die gesteund worden door hun community members. Zonder de kritiek dat ze “nog niet duurzaam genoeg” zijn.

In mijn mening maken het DNA van B Corps, samen met de Declaration of Interdependence, verandering naar een betere wereld mogelijk.

Wat vind jij? Horen grote multinationals thuis in de B Corp community?

Leen Zevenbergen, Serial Entrepreneur  | Tech & Sustainability Pioneer | Best-selling Author